VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jiné chutě
2015-01-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

restauratér Goran, který pochází z bývalé Jugoslávie, mi říkal, že v každé části Prahy lidem jinak chutná. On měl totiž několik let svůj podnik na Praze 6 a velmi dobře prosperoval. Pak jej vysoké nájemné vystrnadilo do Prahy 4, kde si otevřel podobný podnik s jadransky laděnou kuchyní - a přestalo se mu dařit! Říkal mi, že za rok musel zavřít, protože pro tuhle část Prahy prostě on vařit nedokáže a nechce. Návštěvníci prý neustále vyžadovali klobásy, sekanou a bůček a prostě úplně jiné pokrmy než on byl zvyklý prodávat na "šestce".

 

Tak to mi tedy nebere rozum! Že by na Praze 4 bydleli jen samí knedlíkáři a tlustomasaři? Zatímco o pár kilometrů dál na sever, v jiné části města, že by zdejším pražanům narostla jiná pusa? Že by jim šmakovaly jen takové delikatesy jako pražma na grilu, jehněčí pod pekou či chobotnicový salátek?

 

A tak jsem pátral dál… a ono na tom asi něco je. Jeden úspěšný výrobce svačinových sendvičů ve Východočeském kraji mi nezávisle na Goranově teorii potvrdil podobnou věc. Žáci základních škol mají různé chutě, i když žijí v jednom městě které má 300.000 obyvatel. Ti, co bydlí na sídlištích, nebo v okrajových čtvrtích města a je zřejmé, že jsou asi sociálně slabší, tak ti prý ohrnují nos nad cereálními houskami, nad saláty a nad tak zvanou zdravou výživou vůbec. Tuto stravu ale naopak vyhledávají děti z rodin s vyšším vzděláním a asi i příjmem. Jakoby už tyto děti dostaly informaci, že je přece jen dobré dělat něco pro své tělo. 

 

Já jsem tedy poslední, kdo by vám chtěl podsouvat myšlenku, že kdo má nižší vzdělání tak jí špatné věci. Důkazem může být třeba moje babička Anička. Nedokončila, myslím, ani základní školu. Byla to prosta žena ze selského lidu, nicméně její kuchyně byla tak zdravá a skvělá už v 60. letech minulého století, že by ji mohla závidět kdejaká restaurace s biopotravinami.

 

Nicméně - výchova dětí a vůbec nás všech - ke kvalitní gastronomii je velmi zásadně ovlivněna tím, co jíme doma. Škola může propagovat zdravou výživu jak chce, ale když pak doma maminka nacpe své ratolesti každý den salámem, knedlíkama, buřtama a taveňákem, případně polotovarem přihřátým v mikrovlnce - nemůže to dopadnout dobře! Věřte, že i s malým domácím rozpočtem se dá připravit zdravý a výživný pokrm. Stačí se jen trochu zamyslet. A je úplně fuk kde bydlíme a jak hluboko máme do kapsy!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English