VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jižní Čechy
2018-06-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny a doba dovolených se kvapem blíží. Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy a Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat do Jihočeského kraje.
K tradičním surovinám zdejší kuchyně určitě patří sladké a kysané hlávkové zelí. V jižních Čechách se proslavila pěstováním zelí obec Roudné na Českobudějovicku a okolí Balkovy Lhoty na Táborsku, kde se díky složení půdy této plodině mimořádně daří. Skvělé zelňáky či cmunda po kaplicku s kysaným zelím a uzeným masem nebo se škvarečky jistě potěší každého labužníka.
Další zdejší tradiční pochutinou je slavná polévka - kulajda se zastřeným vejcem. Já v ní vždy nejraději hledám opečené lesní houby a naši českou - velice zdravou superpotravinu - čerstvě nasekaným kopr. No a pokud jste na jihu země, je třeba také ochutnat tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem. Ten se chystá tak, že
borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs můžeme zahustit perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou.
Pro cyklisty, trekkery a aktivní turisty se v celém kraji nachází síť různých naučných nebo třeba i pivních stezek. Například malé i střední minipivovary v různých vesničkách okouzlí svoji malebností a někdy i gastronomií. Já mám rybu spojenu spíše s vínem, ale dnešní pivní svět nám nabízí neuvěřitelnou škálu a tak se dá párovat zajímavý pivní speciál s místním sumcem nebo štikou. Nejtypičtějším produktem Jižních Čech jsou samozřejmě sladkovodní ryby. Konečně rybníků a vodních cest tu Jakub Krčín postavil před více než 400 lety docela dost. Kapr je samozřejmě nejslavnější ryba z těchto vod, nejvíce oblíbená, - ovšem, pro mnohé - též chuťově nepřijatelná. Doma se kapr dělává třeba namodro i na sladko, ovšem v restauracích jej většinou dostanete smaženého nebo pečeného. Asi největší místní atrakcí jsou tzv. kapří hranolky, delikatesa, kterou jsem nikde u nás ani ve světě neviděl. Tato třeboňská specialita je k mání v mnoha jihočeských podnicích a má jednu nespornou výhodu - chutná dokonce i dětem a lidem, kteří jinak kapří a vůbec rybí maso moc nevyhledávají! Zkuste to! Kdo je měl, nelituje!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English