VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jména jídel
2014-10-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před pár dny jsem jedl v jedné restauraci ve Zlíně. Na první pohled nebyla nijak zvláštní, ale pak mne začala pomalu okouzlovat a proto se s vámi chci podělit o to, co mne potěšilo.

 

Jídla na velmi krátkém meníčku měla totiž inspirativní, řekl bych až chutná jména. Například  - těstoviny se středomořskou zeleninou. V mojí hlavě se okamžitě vyrojily vzpomínky na slunce, moře, dovolenou a pohodu a měl jsem na pokrm velkou chuť, aniž bych tušil, co za zeleninu tam nakonec kuchař dá. Pak také nabízeli - míchaný salát s marinovanou hruškou v červeném víně. Zase to bylo přitažlivé - vždyť marinovat ovoce je tak snadné - ale zní to moc hezky a mě se hned začaly sbíhat sliny…

 

To, co v jídelníčcích naopak nesnáším - jsou záludné jinotaje a nesrozumitelné názvy. Jména jídel typu - "tajemství paní vévodkyně" nebo proslulý "katův šleh" ve mě vyvolávají pocity zuřivosti. Už vidím jak bezradný kuchtík zpracovává v potu tváře všechny zbytky z minulého dne! Pořádně je opepří, osolí a přisype pro jistotu i pálivou papriku, aby bylo definitivně posychrováno, že neucítíme - ani náhodou - opravdovou chuť jídla! 

 

Za druhý nešvar ve tvorbě jídelních lístků pokládám názvy jídel plné cizích - přiznám se, že mnohdy i mě neznámých kulinářských výrazů. Mám pocit, že to dělají záměrně někteří kuchaři, kteří chtějí být za každou cenu zajímaví a nebo restauratéři, aby mohli vyhnat ceny exoticky vyhlížejících jídel co nejvíce nahoru. Proč musí říkat - marakuja, když existuje český ekvivalent - mučenka? Proč psát tajemné švédské slovo gravlax, když jde o plátky uzeného lososa s koprem - typický skandinávský předkrm? Jablkový Clafoutis ? Ve slovníku si můžete dohledati, že jde o normální typický francouzský ovocný koláč nebo spíše bublaninu, plněnou většinou třešněmi, švestkami či hruškami. Proč to ale máme hledat ve slovníku?

 

Gastronomický lingvista, který kreativně připravuje takhle zakuklený jídelní lístek, nemůže být překvapen, že většina lidí, se stydí zeptat, co tajemné kulinářské výrazy znamenají. Prostě se nechtějí ztrapňovat. Neznámý pokrm si tedy nakonec objedná jen pár osamělých experimentátorů, kterým je to fuk a nebo věří, že jim bude chutnat. Větší část návštěvníků však neznámý pokrm raději přeskočí a hledá názvy jídel, které jasně sdělují co jim přistane na talíři.

 

Tak, vážení posluchači - dnes si nezapomeňte dát před obědem - amuse-bouche, jako hlavní třeba boef bourgignon a nakonec gelato di fragola. 

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nemluvte blbě!"

 

Pavel Maurer, www.grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English