VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jsou syrečky z Loštic, nebo z Litovle?
2013-12-07, Text: Pavel Maurer
Červenám se vlastním ponížením až za ušima a stydím se do morku kostí. Představte si, že jsem ve vysílání Radiožurnálu tvrdil, že tvarůžky, klenot naší gastronomie, pocházejí nikoli z Loštic, ale z Litovle. Tak nevím, zda jsem byl tak omámen tím nenapodobitelným aromatem takzvaných olomouckých syrečků, ale každopádně jsem udělal dramatickou chybu v lokaci. Novináři jí říkají „překlep“.

Naštěstí vy, posluchači, jste velmi pozorní a nenecháte si hned tak něco namluvit! Okamžitě jsem obdržel několik e-mailů, že jsem to popletl, že jedna posluchačka kvůli tomu dokonce málem vypadla z auta a zda si uvědomuji, jak ono určení lokality původu má dnes v rámci EU tak nesmírný význam.

Veřte nevěřte, uvědomuji si to. Vím, že tvarůžky bojovaly urputně asi sedm let se silným Rakouskem a Německem o to, kdo bude smět používat tento unikátní certifikát, tedy přesně řečeno chráněné zeměpisné označení, kterému se těší třeba hořické trubičky, třeboňský kapr a samozřejmě olomoucké tvarůžky. Jsou ještě další klasifikace. Chráněné označení původu platí například pro žatecký chmel, nošovické kysané zelí a označení zaručená tradiční specialita pro špekáčky.

Tyto certifikace jsou určeny především pro ochranu a propagaci kvalitních výrobků, abychom při jejich nakupování a ochutnávání měli jasno, zda máme v puse originál, nebo jen jakousi napodobeninu.

Nakonec jsem chtěl poděkovat, že tak pečlivě sledujete mé glosy a upozorňujte mě na malé gastronomické poklesky. Co se týká tvarůžků, nespletl jsem se. Byl to skutečně „překlep“. Jsem totiž rodák z Hané, v Olomouci jsem strávil dětství a v Lošticích jsem byl nejen v syrečkárně, v muzeu tvarůžků, ale i v cukrárně, kde můžete ochutnat takové speciality jako tvarůžkovou kremroli nebo tvarůžkový štrúdl. Vůni Loštic totiž nejde zapomenout!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English