VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kam do restaurace?
2014-11-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pořád mi někdo telefonuje, abych poradil, kde je nějaká nová restaurace, kde dobře vaří za rozumnou cenu nebo kde to pořádně žije. Tak já vám dnes doporučím pár podniků, které mne v poslední době zaujaly.

 

Nedávno jsem byl v hospůdce, kterou nejspíš dobře zná každý správný Brňák. Jmenuje se "Výčep na stojáka" a opravdu si tam nesednete. Líbilo se mi, že stojím a že čepují několik druhů malých lokálních piv, jejichž jména jsem nikdy v životě neslyšel. Ochutnal jsem pivo - nějakého Bivoje, či Divočáka, já už si to ani nepamatuji. Pivo bylo velmi pitelné a k tomu jsem si dal - na stojáka - gulášovou polévku s domácím chlebem. Trochu jsem pospíchal do brněnského Českého rozhlasu, ale pochutnal jsem si náramně i bez posezení.

 

Pak jsem v Praze docela omylem zabloudil do miniaturního nového Bistra jménem Hashashira. Vlastně jsem tam vešel hlavně kvůli tomu sympatickému názvu. Nalévali dýňovou polévku z várnice, měli čerstvé saláty a obsluhovala nás bývalá textařka z reklamní agentury. Vše bylo velmi osobní, cenově dostupné a skutečně uvařeno s láskou. Na jídelním lístku jen pár položek, ale všechny přitažlivé. 

 

Pak jsem ve Zlíně prakticky "zakopl" o restauraci, který vypadala trochu jako recepce nějakého fitka. A ono to opravdu bylo fitko, ale kombinované s restaurací. Hrdý název Fresh Food Restaurant opravdu dodrželi. Chutná makrobiotická jídla a dokonce i pokrm, který měl označení "doporučení trenéra" pro tento týden. Já měl úžasný květák smažený v hrašce, kroupy na cibulce, salát se sojanézou. A k tomu ještě informaci, že jsem snědl 1507 Kilojoulů. Člověk se zapotí tu zapotí a pak ty ztracené kalorie zase doplní. Koncept pro mladé modelky i všechny co chtějí jíst zdravěji.

 

Nedávno mne zase okouzlil pravidelný indický brunch v restauraci V Zátiší. Můžete každou neděli ochutnat třeba klasické předkrmy ve stylu populárního street food, ale i slavné delikatesy oblíbené u indických maharádžů.

 

Poslední zajímavostí je My Raw Café v Gourmet Pasáži v Praze. Pokrmy jsou tam jen syrové, vegetariánské nebo veganské. Ovšem vypadají a chutnají úžasně. Zeleninové dorty, ořechová mléka, bio autentická vína a třeba svíčková s houskovým knedlíkem, brusinkami a kešu šlehačkou. Kreativní zpestření - naší - někdy trochu nudné - gastronomické scény i třeba pro ryzího masožravce.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English