VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Karlátka
2017-11-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

před časem jsem tady v radiu, v rámci vyprávění o našich lokálních surovinách, zmínil švestky, …vyskytující se - ať už ve skupenství slivovicovém, jako povidla nebo třeba jako švestkové knedlíky. A nedávno mi na stole přistál balíček s několika švestkovými produkty ze vsi poblíž Mostu. Jenže ty pochutiny už se nejmenovaly švestky, ale “Karlátka” od Švestkové dráhy. Tak abychom si to vysvětlili - já jsem od své moravské babičky vždy slýchával, že hovořila o kadlátkách, tedy s písmenem “D” uprostřed, zatímco tento pěstitel je nazývá - karlátkami, protože je to odvozeno od našeho slovutného krále Karla IV. Za existenci švestek u nás totiž opravdu může Karel IV., který vedle révy vinné též zavedl a zařídil, že švestky patřily mezi jeho pěstitelské priority. A proto se jim leckde v našich krajích dodnes na jeho počest - říká karlátka či kadlátka.
Když už jsme u té aristokracie, švestky měl v oblibě i císař Rudolf II., známý milovník alchymie. Ten rychle pochopil, že švestka obstojí v tuhém i tekutém stavu, na sladko i na slano, teplá i studená, čerstvá i sušená.
Tahle karlátka, co ochutnávám v dnešních dnech, byla dokonce označena jako Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje, jsou pěstována v rytmu BIO a nacházejí se v chráněné krajinné oblasti Českého středohoří. A já jsem na to hrdý a pyšný a věřím, že Rudolf s Karlem by též byly královsky potěšeni! A tak na naše osvícené panovníky myslím, žvýkám sušená karlátka, zapíjím je panákem jejich slivovice a dumám nad receptářem, zda z jejich povidel připravím koláče, plněné knedlíky a nebo nějakou speciální sladkou omáčku? Přiznejme si, že švestky do našich těl rozhodně patří víc než kiwi nebo palmový olej. Mají vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor, železo, síru, bor, protirakovinové antokyany, vitaminy A, B, E a mimochodem, dvě švestičky po ránu vám zajistí docela pravidelnou návštěvu té místnosti, kam chodí i císař pán pěšky!
Jo a ještě jedna veledůležitá informace: Když nejíme švestky - jste trochu smutní. Mají totiž úžasný dar iniciovat v nás hormóny “dobré nálady”. Teď už si jenom nepamatuji, jestli je to víc švestka v povidlové buchtě nebo ta destilovaná?

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English