VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kde jíme
2016-03-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

výsledky prvních letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce potvrzují, že situace se bohužel příliš nezměnila. Porušování hygieny potravin ohrožujících naše zdraví trvá i nadále!

 

Jen pro vaše srovnání - vloni museli inspektoři okamžitě uzavřít 144 provozoven. Na a během prvních dvou měsíců letošního roku inspekce zavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky loňského roku.

 

Většinou šlo o neznalost či nerespektování těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem. Nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, na nádobí a podlahách. Chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a zvířaty poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující naše zdraví.

 

Cituji nejmenovaného vedoucího pracovníka inspekce: "Nepořádek a mastná, lepkavá podlaha se stupňovaly od restaurace směrem ke kuchyni, ve které probíhala - regulérní biologická válka bakterií s personálem a potažmo i hosty. Na co se sáhlo, to lepilo. Personál měl dokonce na pracovní ploše odložené i svoje léky." Nebo další autentický postřeh přímo během kontroly: "Zastihli jsme kuchaře jak přišel s připraveným talířem, kde měl palec položený do omáčky a poté, co talíř předal číšníkovi, si jej olízl. Když jsem to viděl poprvé, tak to bylo sice takové neapetitlich (jak říká pan Goldflam), jenže kuchař to dělal pořád…"

 

V roce 2015 SZPI uskutečnila 15 051 takových kontrol a porušení předpisů zjistila u třetiny kontrolovaných. V letošním lednu a únoru 2016 se toto procento ještě zvýšilo.

 

Možná jsou tyhle statistiky pro někoho nuda, a říká si: Trocha té špíny z nás udělá odolnější jedince. Já na to - jak z koho? Tohle si můžeme praktikovat při vlastním kempování - ale odpovědnost vůči veřejnosti je jednoznačná. Každý z nás by měl vyvíjet tlak na podniky, kde se mu něco nelíbí a které podle uvedených výsledků evidentně berou - hygienické normy - na příliš lehkou váhu!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English