VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kde otevřeli první restauraci na světě?
2013-07-14, Text: Pavel Maurer
Dáte si šneky? Žáby? Lanýže? Nebo uzenou prasečí nožičku plněnou husími jatýrky? Klidně. Milióny specialit na všechny způsoby. To dokážou jen tady! Když bloudíte prstem po mapě Francie, nelze odolat a sbíhají se vám sliny.

Champagne, Chablis, Camembert, Dijon, Bordeaux, Cognac. Názvy jako bageta, provensálské koření nebo bistro jsou nejen ikonami gastronomie, ale jde navíc o slova, která zná celý svět.

Výraz bistro však není francouzský, ale zavedla jej do kolébky světového kulinářství ruská šlechta, která se po napoleonských válkách jezdila do Francie dobře najíst. A jelikož jim velmi chutnalo, volali na číšníky, aby rychle nosili na stůl další delikatesy: „Bystro, bystro!“

To byl začátek klasického francouzského bistra, svižného, milého, lidového restaurantu. Když tuhle historku řeknete Francouzovi, většinou kouká jako z jara. Nedokáže si vůbec představit, že by název jejich slavného francouzského bistra mohl vzniknout z ruského slova.

První opravdová restaurace na světě byla prý otevřena v roce 1782 v Rue de Richelieu v Paříži. Za čtyři roky jich bylo už 50, za sto let 150 a dnes jich je v hlavním městě jídla více než pět tisíc.

Nevěřte tomu, že ty nejdražší jsou vždy nejlepší. Je třeba se orientovat. Ve Francii, jak mnozí asi vědí, vznikla před 110 lety nenápadná červená publikace Guide Michelin. Postupem doby se stala nejprestižnějším průvodcem po restauracích. Možná si pamatujete film Křidýlko nebo stehýnko s okouzlujícím hercem Louisem de Funèsem v hlavní roli.

Původně byla tato knížka průvodcem pro automobilisty, aby věděli, kde si opravit auto, vyměnit pneumatiky, najíst se a přespat. Dnes jsou michelinské hvězdičky nemilosrdně udělovány těm nejlepším restauracím na světě na základě tajných návštěv odborných inspektorů gastronomie. Jejich udělení a odebrání může mít nedozírné následky na finanční obrat podniku.

Pokud budete během letní dovolené ve Francii, doporučuji se pokorně zeptat domácích, kam jít na oběd, a v podniku pak, co by navrhovali za jídlo. Můžete se sice totálně zklamat, protože vám předhodí zbytky. Neváží si totiž dostatečně těch, kteří nejsou Francouzi. Jenže na druhé straně oceňují skromnost a váš zážitek z jídla může být nezapomenutelný.

Francouzi vědí, proč se jejich země, kolébka světové gastronomie, zásadně neúčastní mezinárodních soutěží šéfkuchařů. Oni přece nemohou prohrát. Tak co by tam chodili.  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English