VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Když nakouknu do nákupních košíků, nestačím zírat
2014-01-25, Text: Pavel Maurer
Víte, co se jí a pije v době ekonomické krize? Podle některých výzkumů lidé v západní Evropě šetří podvědomě, aniž by nějak zásadně strádali a měli k tomu bezprostřední důvod.

Prý se pije víc vína a piva, ovšem ne v hospodách, ale doma. Lidé omezují návštěvy kulturních událostí, chodí méně do divadla, kina, na koncerty a také samozřejmě do restaurací a barů.

Také se prodává méně chleba a klesá spotřeba toaletního papíru. Zajímavé, že? Hůř jdou na odbyt květiny a naproti tomu se vůbec nešetří na domácích zvířatech.

Ve Velké Británii nečekaně vzrůstá prodej fazolí. Jsou totiž laciné. A když nabobtnají, dají se z nich uvařit velké porce. Luštěniny jsou navíc zdravé a kupříkladu v Čechách bychom je měli mít na svém jídelníčku mnohem častěji než knedlíky. Takže nic proti fazolím!

Spotřebou potravin v době ekonomické krize se pochopitelně zabývají hlavně restauratéři a producenti potravin. Velmi často se setkávám s otázkou, jak mají lidé jíst zdravě, když to stojí tolik peněz.

Jenže když nakouknu do nákupních košíků mnoha návštěvníků supermarketů, často zírám, kolik peněz jsou ochotni utrácet za úplné nesmysly. Kolikrát si kupují nechutné polotovary, drahé a ne zcela kvalitní uzeniny nebo nezralé exotické ovoce, zatímco bez povšimnutí zůstává třeba skvělá červená řepa, čerstvé zelí, domácí nepříliš vyšlechtěná jablka, pohanka, jáhly a další tak trochu zapomenuté suroviny.

Jsou nejen výrazně lacinější, ale jejich nutriční hodnota mnohdy přesahuje naše tradiční zlozvyky typu: mouka a maso, salám a rohlík nebo polévku z pytlíku. Vždyť se stačí jen maličko zamyslet, případně zalistovat v kuchařských knihách našich babiček! Věřte, že i ony musely šetřit, krize nekrize. A i jejich jídlo muselo být chutné, výživné a nestát hromadu peněz.  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English