VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Když vám jídlo nevoní, nejezte ho!
2013-11-24, Text: Pavel Maurer
Moje dcera celou noc zvracela. Pak už neměla co, protože všechny tři chody draze zaplacené v luxusní restauraci už viděla několikrát tam a zase pozpátku. Takže noc a zbytek dne, shodou okolností prvního dne jejích posledních -náctin, lidově řečeno problinkala.

Chtěli jsme ji s manželkou potěšit, což se nám tedy opravdu „podařilo“, a tak jsme se plácli přes kapsu a poslali ji i s jejím chlapcem do velmi prestižního podniku, kde už byla nakrmena nejedna světová celebrita.

Vína zde podléhají podrobnému sommelierskému výběru, vody podávají v několika variantách, jídla jsou exotická nebo mají alespoň velmi neobvyklé a přitažlivé názvy. Suroviny prý jsou zaručeně 100% kvality. Ceny se z pohledu studenta opravdu dotýkají hvězd.

V takovém případě musí, podle mého názoru, být vše bez jediné chybičky. V případě, že je restaurace drahá, nejsem ochoten odpustit ani milimetr. Nejen já. Nikdo, nikde, nikdy! Jenomže standardní výkon, to je bohužel jedna z největších slabostí našich restaurací. Většina zákazníků proto namísto nevyrovnaných exkluzivních výstřelků raději volí restaurace jen lehce nadprůměrné, zato však stabilní v chuti i výkonu.

Že jsme jen lidé a i mistr kuchař se někdy utne? Že má špatnou náladu, pohádal se se ženou nebo večer přebral s kamarády? S tím se nehodlám smířit! Ve špičkových restaurantech něco takového neexistuje.

I mně se několikrát stalo, že jsem chtěl uctít významnou osobu v prestižním a drahém restaurantu a trefil jsem vedle. Před lety mě chtěl dokonce žaloval jakýsi potrhlý psychiatr, že se v mnou doporučeném podniku s partnerkou přiotrávil zkaženými mořskými plody. Těžko to dokážete!

Přesto vám dám několik rad:
  • Používejte všechny své přirozené detektory. Čichejte k jídlu. A když nevoní, nejezte.
  • Pozorujte, jak pokrm vypadá, vnímejte jeho měkkost nebo tuhost.
  • Nahlédněte do kuchyně, leccos to napoví.
  • Ptejte se, odkud pocházejí suroviny a zda byly připraveny v restauraci, nebo se jedná o předpřipravená jídla.
  • Zjišťujte, zda jsou potraviny z naší země.
 
Buďte stejně opatrní a důslední, jako když si kupujete televizi nebo nové auto. Je to neméně důležité rozhodnutí, možná dokonce důležitější.  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English