VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kebab
2017-04-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před měsícem načapala Státní veterinární správa podvodníky, co používají zakázané ingredience pro přípravu oblíbeného kebabu. Kebab je typická a velmi žádaná turecká pochoutka - a když je dobře připravena, chutná skvěle. Já mám oblíbený kebab z telecího a jehněčího masa, ale na ten narazíte jen zřídka kdy. Protože je dražší! Dovolím si odhadnout, že 97% všech kebabů, těch vonících opečených masíček, co se točí na rožni kolem plynových hořáků, pochází z masa kuřecího. Je laciné, zavedené a relativně chutné. Obzvláště dobře chutná kebab, či gyros, když do něj přisypete nějaké zvýrazňovače chuti, stabilizátory, barviva, zahušťovadla, emulgátory a další kraviny či nežádoucí “éčka”. To se pak naše bříška můžou pomátnout radostí!

Pro vaši informaci - většina polotovarů pro přípravu kebabu k nám putuje z Německa, kde toto jídlo milují. Kebab je distribuován do různých bister, restaurací a pouličních kebabáren v podobě velké, hluboce zmražené šišaté koule masa, do níž je zapíchnuta kovová rožnící tyč, co se pak rovnou připevní ke klasickému vertikálnímu grillu. Ta zmíněná inspekční šťára zajistila pouhých 250 kg, tedy čtvrt tuny polotovaru pro přípravu kebabu, který obsahoval různé látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Jednalo se například o zvýrazňovač chuti E621, celulózu E460, stabilizátory E450 a E451, dále karagenan E407 a xantan E415. Zní to delikatesně, co říkáte?

 

Nebudu prozrazovat, které prodejny byly přistiženy, ale bylo to v Praze 1, 7 a 10. Já spíše přemýšlím, kolik jich přistiženo nebylo a kolik tun těchto nežádoucích chemikálií jsme už do sebe nedobrovolně nasoukali? Také přemýšlím, jaký bych dal trest, kdybych byl Soudce Ti a nebo Libuše na Vyšehradě - a já myslím, že by ten trest byl velmi, velmi krutý. Připadá mi totiž, že když se někdo přímo a vědomě dotýká mého zdraví - zaslouží si i on podobnou odplatu.

 

A poradil vám, co jíte stejně jako já rádi kebab? Najděte si svého kebabáře, zkontrolujte si jej, dožadujte se informací a přemluvte jej, ať začne i on prověřovat své dodavatele, protože často možná ani netuší, co nabízí svým milým hostům! 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English