VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kocovina
2015-01-01, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

máte po včerejším Silvestru malou kocovinku? Jestli ano, věřte, že s vámi soucítím. A abyste věděli, že to myslím opravdu vážně - posílám vám několik rad co máte dělat, aby se váš žaludek i hlava dostaly co nejrychleji do správné formy.

 

Já sám si tedy na kocovinu ordinuji - osobní tělesné tresty. A to proto, abych trpěl ještě víc a příště si dal pořádný pozor. K mému oblíbenému sebemrskačství patří, že dělám činnosti, kterých se celý rok ani nedotknu: Například - luxuji, vytírám podlahu, myjí nádobí nebo v létě dokonce pokorně kleknu na kolena a pleju záhon. Dělám prostě všechny možné práce, aby má třeštící hlava musela být co nejvíce sklopena dolů. Aby to pořádně bolelo, abych si tu kladívkovou zvonkohru užil naplno. 

 

Kocovině lze, podle trapných slovníkových pouček, nejlépe předcházet tím, že omezíme množství požívaného alkoholu. No to je tedy rada nad zlato! Jenže to samozřejmě všichni, co nás dnes bolí hlava moc dobře víme, že? Tak co dělat, když už jsme porušili pravidlo číslo 1? 

 

Určitě bychom měli hodně pít vodu, dále dodat tělu cukry, které jsme zpracováváním nadměrného množství alkoholu jistě všechny vyčerpali. Výborný je třeba čaj medem. Někoho zase prý postaví na nohy česnečka nebo silný hovězí vývar. Jiný výtečník inklinuje k tomu dát si pivo jakožto takzvaný zaručený "vyprošťovák". To ale každý neumí! V Polsku patří mezi nejkurióznější rady na kocovinu vypít lák z nakládaného zelí. Ve starověkém Řecku doporučovali - dát si k snídani smažené kánárky a na Divokém západě v Americe se opilcům vařil čaj ze sušených králičích bobků. No, řekl bych, že ten musel zabírat okamžitě! Japonci zkušeně doporučují hodně naslano fermentovanou švestku - umeboši, která obsahuje silné přírodní antioxidanty. Ale asi nejromantičtější lék na kocovinu vymysleli v karibském Portoriku: Zdejší ostrované totiž věří, že když si plátkem citrónu potřou jamku pod paží, kterou zvedají skleničku, předejdou dehydrataci a tedy i bolestem hlavy.

 

No, vážení přátelé, pokud jste si z mých doporučení nic nevybrali, já bych v tomto - posilvestrovském čase - navrhoval delší procházku na čerstvém vzduchu a nebo - si ještě na chvíli zalezte pod peřinu a pořádně se ze všeho vyspěte!

 

Krásný den - a prosím vás - "v roce 2015 - nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English