VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kolikrát denně?
2018-03-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

kolikrát denně máme jíst, abychom byli co nejvíce zdraví? Třikrát? Snídaně - oběd a večeře, tak jak je v našich končinách asi nejtradičnější a nejobvyklejší? V tomto třífázovém rytmu, bohužel, velmi často porušujeme pravidlo: “Snídej jako král, obědvej s přítelem a večeři věnuj nepříteli.” Děláme to spíš naopak. Snídáme v poklusu, protože jsme si přispali a nebo, abychom stihli autobus do práce. V poledne jíme - tak všelijak, nějaká rychlovka, která je třeba ovlivněna naším pracovním zařazením a nebo máme s někým tzv. obchodní oběd, kdy se moc nesoustředíme na talíř, protože během oběda dohadujeme nějaký obchod či transakci. A nebo pracujeme ve firmě, kde nás nahánějí a nedaří se, abychom při obědě byli v klidu. A tak během krátké polední přestávky zhltneme ani nevíme co a zase běžíme ke strojům! No a pak nadchází večer, kdy bychom měli být střídmí, kdy nemáme zatěžovat organizmus těžkou večeří. Jenže, právě proto, že jsme se celý den odbývali, tak právě u mnohých lidí nastává teprve až večer ten pravý klid a prostor - pořádně se najíst. A to asi moc zdravé není. Ale, kdo to má vydržet? Snídaně v letu, oběd - rychlovka, tak kdy jindy než u večeře se můžeme pořádně nadlábnout? Jenže pak existuje další teorie: Když jíme po menších porcích - namísto 3x , ale spíše 5x až 6x denně, nemusíme se příliš přecpávat, dobře se nám udržuje váha a cítíme se lehce. Jenže to zase, podle posledních expertíz, zbytečně přetěžuje naše trávení, protože pořád aktivujeme procesy v našem těle, a to si pak nemůže od jídla odpočinout. Ale ani tohle ještě není všechno! Někteří nutricionisté zase naopak tvrdí, že zdravý člověk může klidně jíst třeba jen 1x až 2x denně a to je úplně nejlepší. Prý tolik nezatěžujeme organizmus, nestartujeme v sobě inzulín a neaktivujeme neustále různé další buňky, aby zpracovávaly to, co si posíláme do břicha! Takže, čím se vlastně máme řídit? Máme jíst 3x, 6x a nebo jen 2x denně?
Já bych doporučoval srovnat si nejdříve kolik energie denně vynaložíme. Skládáme uhlí?, chodíme hodně pěšky? anebo sedíme v autě, kanceláři, jezdíme výtahem a pak se válíme u televize? Pak bych přemýšlel, co to vlastně jíme za potraviny? Jsou hodně výživné nebo lehké? A pak, jaký jsme člověk? Co nám nejlépe vyhovuje? Maso, zelenina? Kdy je nám těžko? Selský rozum mi říká - vybírat výživnou stravu podle zátěže, jíst, když máme hlad ne když máme jen chuť, nepřejídat se a vyhledávat co nejkvalitnější suroviny. 2x 3x i 4x. Ale spíše méně než více! Hladem určitě nezemřeme. A když se mezi jídlem budeme co nejvíce pohybovat, určitě to našemu tělu jen a jen prospěje!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English