VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Krachující
2018-04-08, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

vždycky mne rozesmutní, když na mých kulinárních toulkách zjistím, že nějaká restaurace definitivně zatáhla roletu! Mrzí mne to, i když si to některý podnik - občas - po právu zaslouží, aby zkrachoval, protože prostě nedělal svou práci správně! Ale je také spousta restaurací, které se snažily, pracovaly naplno, poctivě, ale z nějakého důvodu to prostě neklaplo. Někdy jen proto, že jim majitel domu neúměrně zvýšil nájemné, někdy proto, že vedle zavedeného podniku vyrostl obří megakomplex, který na sebe stáhl všechnu okolní klientelu a někdy prostě proto, že majitelé zestárli, neměli svou dobře načatou práci komu předat a tak prostě zavřeli. To je třeba příběh rodinné restaurace Alfa poblíž Máchova jezera, kdy majitel vařil vždy ze skvělých surovin, byl to srdcař na jídlo, ale už mu nestačily síly pokračovat. To je také příběh slavného podniku U Čiriny, vedeného osobní kuchařkou prezidenta Václava Havla. Rád jsem tam za ní chodil, protože dělala halušky jen ručně, papriku měla vždycky z Maďarska, ovčí sýr, strapačky - no prostě úžasné orginál delikatesy. Jsou na jídelním lístku i dnes, ale protože paní Čirina-Košíková si už potřebovala odpočinout, není tolik důvodů tam zajít. Ale třeba se následníci vylepší! Pak na mne včera padl smutek, když jsem šel kolem bývalé socialistické vinárny U Křížovníků poblíž Karlova mostu. Tam nám jeden pan profesor, vždy lehce ovíněn, dával rovnou na baru, namátkově, zápočty z marxismu-leninismu. Ono to ani jinak nešlo! Pak - na tak exponovaném a krásném místě - po revoluci prosperoval zajímavý podnik Belle Epoque - ten to ovšem nevydržel a teď tam je vietnamská restaurace Muc Dong. To je zajímavé, že kde zkrachuje Čech, Vietnamec se do toho pustí s neutuchajícím elánem a rýžuje zlato, zatímco my si drbeme hlavu! No nic, nedávno zavřel vynikající podnik uvnitř jednoho z nejluxusnějších business center Florentinum, ale také restaurace Oliva, kam se jezdilo na jídlo přes celou Prahu, když to ještě bylo slavné francouzské Bistrot de Marlén. Madam Marlén totiž byla vždy přítomna v kuchyni i na place - a to se počítá! Nakonec, se slzou v oku, jsem zaznamenal, že zavřeli i jednu z nejdrsnějších žižkovských palíren zvanou Briketa. To jméno je po uhlířích a dělnících z blízkého nákladového nádraží. Jenže nádraží je zrušeno, asi tam nějaký developer bude stavět další nezbytné skleněné kanceláře. A tak uhlíři a drsňáci co vykládali vagóny už nepotřebují chodit v 6 ráno na gulášovku a dvě deci rumu. Ani slavná, zamřelá Briketa už není. Život jde dál, jen občas si nejsem jistý, zdali tím úplně správným směrem…
 
Tak hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English