VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Krkonoše
2018-07-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou tady! Odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů. Čechy, Morava, Slezsko, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat do Krkonoš.
Ještě než se dostaneme k místním kulinárním specialitkám, chtěl bych upozornit na čistou, průzračnou a neuvěřitelně chutnou vodu. Pokud se vydáte na pěší tůru z Pece na naši nejvyšší horu - Sněžku - tedy na výlet v tomto kraji téměř povinný, potkáte po cestě několik místních osvěžoven a hospůdek. Ptejte se na vodu z vlastní studny, potažmo z potůčku. Rádi vám natočí karafu něčeho, co je čiré, ryzí, chladné, osvěžující, úplně přírodní a bez jakýchkoli chemických prostředků či stabilizátorů. Pro mne je to vždy stejně okouzlující, jako když si dám typické vynikající borůvkové knedlíky z místních borůvek sypané tvarohem a nebo když zavítám do restaurací, kde mají vystaveny pětilitrovky se sušenými houbami, které tu sezónně sbírají zkušení kuchaři. Vše, co ochutnáte s houbami je téměř zaručeně lokální provenience. Na svých krkonošských toulkách po značených cestách nebo běžkařských trasách se dá natrefit na malé ekofarmy, které vám nabídnou domácí jehněčí, vlastní kozí sýry a také hodně řídké farmářské jogurty. Osladí vám je sběračkou z kádě plné domácích malin, ostružin, borůvek a lesních jahod. Kdo vyznává tyto přírodní dobroty, tak se musí dívat kolem, aby nenaletěl nějakým turistickým pastím. Když si však dáte trochu práce nebo se pozeptáte místních - oni vám rádi doporučí kvalitní domácí kuchyni, kde mají nejlepší krkonošské kváskové kyselo nebo kde otevřeli nový minipivovárek. V Krkonoších jsou k mání luxusní podniky, ale i místní lacinější hospůdky pro pěší turisty, studenty a výletníky, kteří netouží po lukulských hodech, ale velmi ocenění prostou, místní gastronomii, která využívá především lokálních surovin a tradičních receptů. Každý podle svého. Každopádně, kromě všeho toho jídla, pití a bylinných likérů, je třeba myslet na dobré vytrávení - a tak nezapomeňte ani v Kerkonoších na staré čínské přísloví: že totiž po každém jídle je třeba ujít aspoň tisíc kroků, abychom byli věčně zdrávi. No a já dodávám: Zhluboka přitom dýchejte z plných plic! Vzduch je zdarma a zatím je ho v Krkonoších všude dostatek!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English