VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Křupnutí kůrky? To je kulinární delikatesa.
2019-06-09, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

jeden kuchař mi říkal, že si hodně zakládá na tom, aby jeho jídlo občas v puse trochu křupalo! Aby nedošlo k nějakému nepochopení, co tím chtěl básník říci, to křupnutí je vlastně kulinární delikatesa. Znamená to, že nejíme jenom samé kašičky, omáčky a polévky, ale že nám občas v puse zakřupá kůžička dozlatova propečené husičky, že nám to hezky křupne, když se zakousneme do nakládané okurky, která si zachovala i ve sladkokyselém láku svoji pevnou texturu a že nám v ústech i v uších lehce zakřupá kůrka když ukusujeme krajíc kvalitně upečeného chleba. Křupnutí je prostě slast ! Křupnutí je nedílnou součástí našeho pěti-smyslového vnímání potravy. Samozřejmě - zrakem jíme většinou úplně nejdřív. Naše oči nám říkají, zda nás jídlo přitahuje barevně, líbí se nám, provokuje nás. Někdy zase vnímáme pokrmy a nápoje nejprve podle vůní a aromat. Jen si vybavte v paměti jak svůdné se občas linou vůně z kuchyně, stačí jen orestovat cibulku nebo když se peče vánočka nebo smaží řízek! Tak to je druhý smysl. Pak je tady chuť - úplný základ našeho stravovacího procesu, chuť, která nás většinou docela okouzlí nebo, když máme smůlu, tak naprosto znechutí. Poslední dva smysly tedy hmat a sluch - tak právě ty jsou pro mne spojeny s křupnutím, o němž je tu řeč. Když to křupne, vnímáme jídlo našimi ústy, zuby, patrem i jazykem. Je to tedy hmatový a současně i zvukový signál pro náš sluch. Moje žena mi včera připravila hlávkový salát a protože se jí ty zelené listy zdály jaksi opuštěné, nakrájela do něj ředkvičky, mrkev a ještě nasypala semínka slunečnice, dýně a pár různých oříšků. Zalila vše olivovým olejem a hořčicí smíchanou s medem. Já jsem si s takovou rudostí křupal v puse a ještě navíc jsem měl pocit, že jím neobyčejně zdravě a kaloricky. Poučení od šéfkuchařů a i ode mne tedy je, že když vám to při jídle v puse hlasitě křupne a i ten stisk je takový akorát, že si nevylomíte zuby, je to božský zvuk i ústní hmatový zážitek. Prostě - není nad dobré a křupavé pokrmy!

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English