VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kuchařka uprchlíka
2015-09-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

všichni teď pořád mluví o uprchlících. No aby ne! Vůbec nikdo z nás netuší, a to ani ti nahoře, ani ti dole, co se vlastně v příštích letech stane? Jak to všechno dopadne? Já jsem si před 15ti lety, když ještě toto téma nebylo - hlavně v naší zemi - tak žhavé, koupil v obchodě nenápadnou tenkou knížečku s titulem "Pohled do hrnce uprchlíka". Tehdy mi to připadalo, jako zajímavá, poměrně exotická četba. Stála 59 korun a je na ní napsáno, že "koupí této knihy přispějete částkou 15 Korun do fondu Centra pro otázky migrace a Poradny pro uprchlíky". Vyšla ve velmi malém nákladu, celkem skromně graficky upravená a na laciném papíru. Nenapadlo mne tehdy ani omylem, kolik toho dnes o uprchlících uslyším a uvidím. Nenapadlo mne jak nesmírně důležité bude vědět - co vlastně jedí, co mají rádi a co jejich žaludky třeba nejsou schopny zpracovat?

 

Myslím, že knížka je už dávno rozebrána a tak vám, jestli dovolíte, přečtu namátkou pár receptů - třeba se budou hodit. Jedná se o recepty pokrmů, jež v letech 2000 až 2002 vařily ženy-uprchlice v miniaturních táborech v naší zemi, aby si zpestřily český jídelníček vlastními specialitami, na které jim chutnají.

 

Tak třeba zeleninová polévka z Ghany obsahuje rýži, mrkev, fazole a hovězí kost. Placky zvané - čepekš - potřebují podle čečenského receptu mouku, vejce, zelené koření, máslo a smetanu. Pak v této "kuchařce uprchlíka" najdete - chačapuri - z Arménie, vareniky z Ukrajiny a Běloruska a též něco z Angoly, a také - dželabi - z Afghanistánu. Je přesně vidět z jakých zemí se k nám tehdy uprchlíci po troškách trousili.

 

Recepty jsou to určitě zajímavé, že?…jenže není tam žádný recept na to, co si vlastně máme my všichni počít v nastálé situaci? No já to určitě nevymyslím a tak se budu držet alespoň přesvědčení, že i uprchlíci mají svoji kuchyni, svoje speciality a svou čest. Pevně věřím, že v budoucnu obohatí evropskou a světovou gastronomii novými recepty a také tím jak přežít v těžkých podmínkách.

 

Program pro uprchlíky - to přece nejsou jen náklady, ale také zajímavá investice do budoucna. Věřím, že se od nich můžeme - a to nejen v gastronomii -  ještě mnohému přiučit!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English