VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kulinární trendy 2017
2016-12-31, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

tak tu máme Silvestra a já vám jako obvykle představím - kulinární trendy, novinky a chutě, jež můžete očekávat v nadcházejícím roce. Nejen módní časopisy představují nové pastelové či křiklavé barvy a extravagantní modely, ale i gastronomičtí odborníci z celého světa pečlivě plánují, co nového bude rozmazlovat naše ústa a naše bříška?

 

Názorů je velmi mnoho a často jdou i proti sobě, tak jsem si dovolil pro vás udělat speciální výběr toho, co zaujalo mne a co si myslím, že se skutečně děje na naší planetě a někdy už i trochu také v naší malé české kotlině. 

 

V anglosaském světě jsou velmi populární restaurace, které nabízejí nečekaná spojení - například peruánsko-japonská, mexicko-korejská nebo britsko-čínská kuchyně. Tyhle - fusion podniky pracují s domorodými kuchaři a používají nevídané ingredience, které si pochopitelně dováží přímo ze svých zemí. U nás zatím moc takových exotických spojení nemáme. Bohužel, se nám dosud nepodařilo založit ani pořádnou restauraci, která umí slušnou a nám tolik blízkou rakousko-uherskou kuchyni. To by byla přímo habsburská fusion!

 

Co se týká trendů v oblasti surovin, v nadcházejícím roce prý budou mít šéfkuchaři více v oblibě: Kozí sýr, čili papričky, zázvor, soyu a skořici. Z nepřeberné nabídky plodů moře prý nejvíce pofrčí: Olihně, kalamáry, chobotnice a sardinky. No tak, sardinky nás přece neudiví, ty celkem aktivně konzumujme už od dob hlubokého socialismu v plechovce v nejrůznějších tomatových, hořčičných či olejových nálevech. Ovšem zajímavě zpracovaná čerstvá sardinka - to je úžasná delikatesa a výzva pro každého chefa! 

 

Mléčným produktům kraluje a bude kralovat i nadále jemňoučká mozzarella - burrata, parmazán a ricotta. Tedy definitivní italská sýrová nadvláda.

 

Pokud jde o naše zvyklosti při jídle - lidé upřednostňují větší pohodu, nechtějí respektovat tzv. dress code, chtějí být oblečeni uvolněně i v těch nejškrobenějších restauracích světa! Milují způsoby stravovaní, kde se společně mohou dělit o hodně různých jídel. Trend kulatých otočných stolů, aby se každý dostal i k tomu co jí jeho soused, to se hodně líbí. Jsou též více populární tzv. balíčky pro psa, neboli jídlo, co jsme nedojedli a o němž každý ví, že není pro psa, ale pro ty z nás, kteří jsme šetrní a prostě nechceme zbytečně plýtvat. 

 

Dá se také očekávat, že budeme více vyhledávat lokální suroviny a ctít podniky, které nabízejí kromě skvělého gastronomického zážitku také odpovědnost vůči životnímu prostředí. To jsou hlavní světové trendy v gastronomii.

 

Vážení posluchači, přeji vám v nadcházejícím Novém roce, abyste měli odvahu - dát si raději dvakrát týdně pořádné jídlo, než sedmkrát týdně nějaké nechutné nekvalitní blafy za každou cenu!

 

Hezký vstup do roku 2017 a prosím, abyste "nejedli, nepili a když to půjde - ani nežili blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English