VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kuřata
2015-01-17, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dnes si něco povíme o kuřatech, slepicích, drůbeži. Kuřata patří bezpochyby k nejoblíbenějším masovým pokrmům na světě. Netroufám si vůbec ani odhadnout - kolik miliard kuřat se na naší planetě každý den sní. Ale bude to určitě vysoká velehora. Zajímavé je, že jejich obliba však nebyla tak celosvětově obvyklá na všech kontinentech. Podle jedné studie časopisu National Georaphic začaly být slepice populární například v Americe hlavně s příchodem černých otroků ze Západní Afriky. Ti si je brali s sebou na strastiplnou cestu přes oceán a bylo to zpočátku jejich hlavní jídlo.

 

Běloši touto drůbeží nejdříve pohrdali, ale časem přišli kuřatům a slípkám také na chuť! Především pečené kuře se stalo velmi rychle oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou. 

 

Připomeňme si, že slepice je člověku užitečná nejen na talíři, ale během celého svého krátkého života. Za prvé - její pěstování nedá moc práce. Slepice se o sebe postará celý den sama. Sezobne ve vašem okolí kdejakého broučka, slimáka, klíště, housenku či červíka a tak chrání přirozeným způsobem vaši zahrádku před škůdci. Pak také vděčně zkonzumuje prakticky všechno, co hospodyni zbude po obědě. Pravidelně se vám odvděčí i několika vajíčky týdně. Kuře se dá zpracovat na tisíce způsobů, příprava je jednoduchá, maso měkké a lehce stravitelné. Silný slepičí vývar prý má skutečně léčebné účinky. Za mého dětství se říkalo "že polévka "Meresjevka" vás vždycky postaví na nohy. Ale to už je spíše historka pro čtenáře knihy "Příběh opravdového člověka"...

 

V Asii mají v oblibě fritované pařáty, francouzští gourmeti milují kohoutí hřebínky, pochopitelně kohoutka na víně, ale umí třeba i skvělá kuřecí jelítka. 

 

Kuře nám pokorně poskytuje celé své tělo. Někdo má rád i jeho jemné žeberní kůstky. Kamarád na vojně se jednou vsadil, že sní na posezení celé pečené kuře i s kostmi. Vyhradil si pouze právo, že největší kost - tu stehenní si může trochu rozmlátit kladívkem. Vyhrál.

 

Musím však připomenout, že produkce kuřat a slepic je dnes gigantická. Jejich maso někdy nevoní libě, protože nebylo dobře krmeno. Většina kuřátek z našeho talíře nikdy neviděla skutečné slunce a moc toho nenaběhala. Myslete na to, když vybíráte od jaké producenta si drůbež odnesete domů. Není kuře jako kuře.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English