VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Kuře na rožni
2015-05-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

jedl jsem - dělnické kuře na rožni. Bylo to v hospůdce, o kterou byste ani nezakopli, zastrčené poblíž provinčního nádraží v malém městečku, jehož jméno si sotva pamatuji. Ale to úchvatné, okouzlující, voňavé kuřátko - na to nikdy nezapomenu! Doporučil mi je jeden dělník v ušpiněných montérkách a řekl mi, že jestli chci mít kuře opravdu čerstvě grilované a šťavnaté, je potřeba zavolat dopředu, kdy si na něj přijdu.

 

V té omšelé - přinádražní - krčmě mají umakartové stoly, ubrusy z papíru a servírky tady chodí jen tak podomácku v tričku. Pije se tu laciné pivo na stojáka a prakticky každý den zde rožní kuřata, králíky, a když si objednáte - i jehněčí kýtu. Rožeň mají jednoduchý, samootáčecí. Ovšem to, co z nenápadné hospůdky v mých očích vytváří - kulinární katedrálu - to je dřevo, kterým se tu zatápí. Hlavní rožnič je prostý muž, zcela zplavený u ohně, který má před sebou tři bedýnky plné dřeva: Jedno je měkké, nějaký jehličnan, druhé je tvrdší, nejspíš osika, buk, nebo dub a nakonec má v bedýnce - k mému údivu - staré pokroucené hlavy - révy vinné. Na těchto třech dřevech každý den rožní maso pro dělníky z nedalekého městečka a případně i pro zbloudilce jako jsem já.

 

Kuře bylo samozřejmě skvělé! Rožnič nespěchal. Zkušeně zvolna griloval drůbež, která měla lehce nažloutlou zdravou barvu. Koření jsem nedokázal identifikovat, ale bylo jen lehce posypáno na křupavé kůžičce. Podstatná pro mne byla tajemná vůně masa. Jedinou výtku bych snad měl k dávce soli. Bylo jí trochu víc, než jsem zvyklý. Ale když jsem se se stehýnkem v puse rozhlédl po celé hospůdce - bylo vše jasné. Stálí hosté musí více solit, protože při své těžké fyzické práci toho hodně vypotí. Takže jsem se svými kritickými poznámkami - pěkně potichu, spláchnu to místním pivem a děkuji Bohu, že mi dal příležitost ochutnat kuře rožněné na třech druzích dřeva...

 

Dělnická třída, tedy hlavní cílová skupina tohoto nádražního podniku, nejspíš ani netuší, že každý den mají na talíři jídlo, které by mohlo klidně aspirovat na hvězdičku od "Michelina"!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English