VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Léky místo jídla
2015-09-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

víte jak se pozná, že jste zaručeně zdrávi? No jednoduše: "Když utrácíte víc v hospodě než v lékárně!" Tenhle bonmot mi řekl kamarád Láďa minulý týden v tramvaji.

 

Spočítali jste si někdy, hlavně vy - dříve a narození a pak vy - chroničtí hypochondři, jestli vás stojí víc farmacie nebo restaurace? Já osobně tedy za jídlo utrácím celkem dost, ale když jsem si položil ruku na srdce, že sám sobě konečně řeknu pravdu do očí - a pohlédnu, tak říkajíc, do hlubin vlastního těla i duše - tak já tedy v lékárnách nechávám docela slušný majlant!

 

Má rád vitamín C, B komplex, železo, draslík a také rozpustné pilulky hořčíku. Když začne zima, střemhlav se vrhám po multivitamínových tabletkách a každé ráno je bezúspěšně vnucuji všem členům své rodiny. Čas od času také zkouším homeopatika. A pak mne občas okouzlí nejrůznější kapky, bylinné výtažky a česnekové koncentráty.

 

Nedivte se mi. Měl jsem za svůj život osm docela těžkých operací a většinou jsem si je odbyl v celkové anastezi. Mé tělo bylo nejspíš naplněno pěkně drsnými a drahými chemikáliemi. Užil jsem si i několik velmi vydatných infuzí. A pak jsem také měl klinickou smrt, na které bylo asi nejzajímavější, že jsem pak musel 2 měsíce pít denně litr silné šťávy z červené řepy na obnovu krvinek. Ta byla dobrá! Pak jsem také byl docela často nemocný: Chřipky, angíny, mononukleóza, spála a já nevím co ještě. Snědl jsem hory penicilínu, tetracyklinu a summamedu a dalších super silných antibiotik. Takže já rozhodně patřím k oblíbeným artiklům všech lékárníků a farmaceutických firem.

 

Moje sestra je bylinkářka, takže prakticky všechno léčí přírodní cestou. A já se s ní shoduji, že důležitým lékem je to, že zdravě a promyšleně jíme. Že zvažujeme jaké suroviny si dáváme do svého těla, jakou rychlostí se cpeme? Jak tělo trápíme nebo léčíme hladem či přejídáním. Asi se mnou budete souhlasit, že - jak jsme zdraví poznáme, podle toho, jestli utrácíme víc v hospodě nebo v lékárně - to je inspirativní. Já budu po svých životních peripetiích vždy tvrdit, že čerstvá ryba je pro mé tělo přitažlivější než ryboflavín, že citrón je chutnější než vitamín C a řízek z přeštíka je kvalitnější než řízená degustace acylpyrinů. Nic proti některým lékům, ale hlavně se jich nesmíme moc lekat!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English