VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Liberecko
2018-08-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pokud na svých prázdninových výpravách zavítáte do Libereckého kraje, vězte, že je to nejméně obydlená a zároveň nejlesnatější oblast v České republice. Právě proto sem rádi míří rekreanti a turisté toužící po klidu, krásné přírodě a také poctivém jídle připraveném z regionálních produktů. Já jsem, v dobách socialistických, pobýval několikery prázdniny v kamenné chaloupce pod Bedřichovem. Když jsme chtěli čerstvé houby do polévky nebo borůvky na koláč, stačilo vyběhnout do lesa a vše bylo k mání. Ovšem moje nejgastronomičtější chuťová vzpomínka patří - takzvanému “métskému salámu”. Pašovali jsme jej pro vlastní spotřebu z nedaleké východoněmecké Žitavy spolu s najlonkami a záclonami obtočenými kolem těla. Métský salám - něco mezi klobásou a roztíratelnou paštikou je podobný výrobek jako naše čajovka  nebo maceška. Je tu stále k mání. Některé další místní speciality pak mají pohádkové názvy i chuť. Když budete mít štěstí, občas vám v nějaké lesní boudě připraví “hladkou ančku” - což je bílá polévka s bramborami a vejci uvařenými natvrdo, nebo můžete natrefit i na “rozcuchanou nevěstu” (to jsou brambory zapečené na sladko s jablky a skořicí) anebo tu mají třeba “dráčky” - pečené vepřové na česneku. A co teprve kváskové kyselo - typická podkrkonošská ale i ještědská regionální pochutina. Restaurace s chytrými šéfkuchaři konečně začínají dávat na jídelní lístek to co je v kraji typické. A tak můžete ochutnat Jabloneckou cibulačku a nebo se třeba pokochat pohledem na práci sklářů v Novém Boru a přitom sedět za sklem v místní restauraci. Zajímavou destinací Liberecké oblasti je - Českodubsko (před válkou český ostrov v německém moři). Je typické svým nářečím, které se stále udržuje. Úplně normálně tu i mladí usedlíci říkají: Šel jsem Mirkem Bulířovym za starostem. Vynechává se předložka “s” a se slovy se pěkně kroutí.
A v oblasti kulinární - jakbysmet! Zakladatel spolku - Dubáci - Petr Pivoňka, mi sdělil, že se hovoří asi takhle: “Každý den „vobědujeme” místo obědváme a největší gastronomické speciality tady máme: Chleba sádlem, řízek salátem a párek kašej.
No, a ještě jednu poznámku nakonec - až budete bloudit okouzlujícím Libereckem, nezapomeňte, že jste v bývalých Sudetech. Typický - eintopf - tu už moc často nedostanete! Řekl bych, už ani není typický, ale spousta jiných místních dobrůtek vás určitě potěší.

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English