VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Livigno
2016-03-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

je doba lyžování, a i když to se sněhem letos za moc nestojí, chci se s vámi podělit o svůj kulinárním zážitek ze slavného italského vysokohorského střediska - Livigno. Tohle místo má několik specifických vlastností. Jednak se do něj dostanete pouze několikakilometrovým jednosměrným tunelem, kde je občas velká fronta. Dále se tu všechny obchody holedbají, že v tomto kraji u švýcarských hranic je bezcelní zóna - ale mně ty ceny zas až tak výhodné nepřipadaly, snad jen benzín nebo nafta - ty jsou tady opravdu skoro za polovic! No pak - nejfrekventovanějším jazykem je zde hned po italštině - kupodivu čeština. Naši lyžaři to tady milují!

 

Mně samozřejmě nejvíc ze všeho zajímalo jídlo. V Livignu je to stejně jako v mnoha jiných městech na světě - hodně restaurací, bistříček, pizzerií, ale mnohé z nich jsou poloprázdné. No a mezi tím vším se najednou objeví podnik, který má před vchodem neustále obrovský hrozen zájemců, co jsou ochotni čekat na mrazu i půl hodiny, než se uvolní nějaký stůl. Přemýšlel jsem v čem je to kouzlo?

 

Je to vlastně jednoduchý marketing, který funguje na každého. Za prvé: Když se konečně dostanete přes vstupní dveře dovnitř, stojíte na baru, kde si můžete sami nalévat zdarma skelničky aperol spritz, což je oblíbený italský aperitiv oranžové barvy, který vzniká smícháním prosecca, vody a hořkého likéru - aperolu. No a tak se tu mačkáte, postáváte, pijete panáky zdarma a čekáte, až pozorný a všudepřítomný majitel tohoto "kočičího doupěte" přijde k baru, sundá řetěz vedoucí do restaurace a vykřikne že má volný stůl pro dva, nebo pro pět. Samotné menu je cenově i chuťově asi nejpříznivější v celém Livignu. Na nic si nehrají. Poctivá pizza přímo z pece, základní jednoduché těstoviny jako arrabiata, alio olio a případně lasaně s masem. Vše je naprosto čerstvé, domácí, obsluha je neustále přívětivá, i když se na ní valí nekonečné davy návštěvníků. Všichni o nich ví, všichni čekají a všichni jsou nakonec spokojeni. Šlape jim to už 23 let a jejich ceny jsou nejméně o třetinu nižší než u konkurence. Ovšem kvalita i servis jsou zcela unikátní! Proto si zkušení gastronauti rádi chvíli počkají!

 

Myslím, že každý restauratér, který si musí napnout u vchodu řetěz, aby mohl korigovat davy zájemců - tak to je absolutní vítěz nad jinými podniky, jejichž pouliční "naháněči" na vás potupně a marně mávají přefoceným jídelním lístkem. 

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English