VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Locavores
2015-01-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

udělal jsem si dnes k jídlu opravdu rozmanitý, řekl bych, až globální salát: mrkev z Litoměřic, sezamová semínka z Libanonu, rukola z Itálie, olivy ze Španělska, tuňáka ze Srí Lanky, rajčata z Holandska, česnek - samozřejmě z Číny a sladkou cibuli z jihoamerického Peru. Pak ještě kiwi z Nového Zélandu a zákápl jsem vše jihoafrickou limetkou.

 

Ne že bych se nějak vyžíval v cestování na talíři, ale když jsme si namátkou spočetl, kolik kilometrů urazily všechny suroviny než se dostaly na můj malý salátový talířek v Praze 7, trochu se mi udělalo špatně od žaludku!

 

Mám bujnou fantazii a tak jsem si začal představovat, jak se moje oblíbená sladká cibule posunuje po ucpané trans-amazonské dálnici v kamiónu, jak ji pak opatrně v bedýnkách pokládají do klimatizovaného kontejneru a ten potom naloží přístavním jeřábem na gigantický trajekt. Následně se má cibule pohupuje několik týdnů po oceánu. Pak nejspíš opět nějaký tirák odváží kontejner k vlaku a pak z vlaku putuje cibule do logistického centra, kde ji už snad naposledy přeloží do malého náklaďáčku, co zásobuje můj oblíbený obchod. Já si pak tu cibuličku pocházející z dalekého Peru, pokud ovšem cestu přežila a není shnilá, jemně vložím do nákupního košíku, pak do tašky a pak do auta a pak doma do sklepa. Když tu cibuli krájím do svého salátu, upřímně pláču… a nechávám si před svými zaslzenými zraky odvíjet film její turistické výpravy do České republiky. Představuji si kolika celními kontrolami musela cibule projít na své - asi čtrnáct tisíc kilometrů - dlouhé cestě než dorazila do mé kuchyně? 

 

Někteří lidé si říkají - Locavores - jedí pouze produkty pocházející z jejich lokality. Hlavní myšlenkou je spotřebovávat jen to, co se nachází bezprostředně v jejich okolí. Ušetří se transport, suroviny se nemusí drasticky konzervovat, aby přežily dlouhé přesuny, omezení dopravy samozřejmě zmírňuje znečišťování okolí, a navíc, podporuje se tím zemědělství a průmysl v lokalitách, kde "locavores" žijí. A vše je také čerstvější.

 

Ne, že bych se občas nechtěl zakousnout do něčeho exotického. Chutná mi to! Ale třeba cibuli, česnek a rajčata - to přece dokážeme vypěstovat i v Česku! Žádná ekonomická poučka mne nepřesvědčí, že je výhodnější dovážet lokální suroviny z druhého konce světa. To si ten salát příště udělám jednodušší a z plodin, které jsou mi blíž! Pořád totiž nemohu pochopit, že ta cibule z Peru stojí jen pár korun! Při takovém cestování by za ní mohli klidně počítat i dvě nebo tři stovky!     

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English