VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Locavores
2015-01-11, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

udělal jsem si dnes k jídlu opravdu rozmanitý, řekl bych, až globální salát: mrkev z Litoměřic, sezamová semínka z Libanonu, rukola z Itálie, olivy ze Španělska, tuňáka ze Srí Lanky, rajčata z Holandska, česnek - samozřejmě z Číny a sladkou cibuli z jihoamerického Peru. Pak ještě kiwi z Nového Zélandu a zákápl jsem vše jihoafrickou limetkou.

 

Ne že bych se nějak vyžíval v cestování na talíři, ale když jsme si namátkou spočetl, kolik kilometrů urazily všechny suroviny než se dostaly na můj malý salátový talířek v Praze 7, trochu se mi udělalo špatně od žaludku!

 

Mám bujnou fantazii a tak jsem si začal představovat, jak se moje oblíbená sladká cibule posunuje po ucpané trans-amazonské dálnici v kamiónu, jak ji pak opatrně v bedýnkách pokládají do klimatizovaného kontejneru a ten potom naloží přístavním jeřábem na gigantický trajekt. Následně se má cibule pohupuje několik týdnů po oceánu. Pak nejspíš opět nějaký tirák odváží kontejner k vlaku a pak z vlaku putuje cibule do logistického centra, kde ji už snad naposledy přeloží do malého náklaďáčku, co zásobuje můj oblíbený obchod. Já si pak tu cibuličku pocházející z dalekého Peru, pokud ovšem cestu přežila a není shnilá, jemně vložím do nákupního košíku, pak do tašky a pak do auta a pak doma do sklepa. Když tu cibuli krájím do svého salátu, upřímně pláču… a nechávám si před svými zaslzenými zraky odvíjet film její turistické výpravy do České republiky. Představuji si kolika celními kontrolami musela cibule projít na své - asi čtrnáct tisíc kilometrů - dlouhé cestě než dorazila do mé kuchyně? 

 

Někteří lidé si říkají - Locavores - jedí pouze produkty pocházející z jejich lokality. Hlavní myšlenkou je spotřebovávat jen to, co se nachází bezprostředně v jejich okolí. Ušetří se transport, suroviny se nemusí drasticky konzervovat, aby přežily dlouhé přesuny, omezení dopravy samozřejmě zmírňuje znečišťování okolí, a navíc, podporuje se tím zemědělství a průmysl v lokalitách, kde "locavores" žijí. A vše je také čerstvější.

 

Ne, že bych se občas nechtěl zakousnout do něčeho exotického. Chutná mi to! Ale třeba cibuli, česnek a rajčata - to přece dokážeme vypěstovat i v Česku! Žádná ekonomická poučka mne nepřesvědčí, že je výhodnější dovážet lokální suroviny z druhého konce světa. To si ten salát příště udělám jednodušší a z plodin, které jsou mi blíž! Pořád totiž nemohu pochopit, že ta cibule z Peru stojí jen pár korun! Při takovém cestování by za ní mohli klidně počítat i dvě nebo tři stovky!     

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English