VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Losos
2014-11-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsme měl unikátní příležitost ochutnat během 2 hodin 12 vzorků uzeného lososa. Ukusoval jsem tučnou růžovou rybu spolu s několika slovutnými odborníky na kvalitu potravin a se specialisty na mořské a sladkovodní živočichy. Nejedli jsme nic extra zvláštního. Všechny lososí vzorky pocházely z běžných supermarketů. Takže si je kdykoli můžete i vy sami koupit a sníst. Otázka zní - jakého lososa si má člověk vybrat? Nabídka na trhu je poměrně široká, obaly září barvami, nápisy a lákavými obrázky - ale co se skrývá uvnitř? 

 

Uzený losos totiž může být - uzený - různě. Jednak - kouřem v udírně jak by asi napadlo každého z nás. Jenže také může dosáhnout své uzené chuti tím, že jsou do jeho masa napíchány různé předpřipravené směsi, aromata a ingredience, jež chutnají jako uzené. Může být zmrazený a pak rozmrazený a může být také čerstvý. Lososí uzené plátky v našich obchodech pocházejí většinou z ryb, které nikdy neplavaly ve skutečném moři, ale svůj život trávily v nejrůznějších sádkách. Typická barva jejich masa též není stoprocentně růžová, ale má mnoho odstínů. Když jsem si na svém degustačním talíři nechal od každého z 12ti lososů malý vzorek - byla to nakonec velmi pestrobarevná paleta. Lososí maso je tak krásně jemně růžové ne proto, že by to bylo vždy přirozené, ale hlavně proto, že mi - spotřebitelé - to máme rádi. A tudíž se rybám trochu pomáhá a do jejich krmiva se dodávají umělá či přírodní barviva, třeba karoteny - aby se nám to na talíři víc líbilo.

 

Losos, stejně jako třeba tuňák jsou velmi oblíbené ryby. A víte proč? Jako opravdové ryby totiž ani moc nechutnají. Především děti, když už je přinutíte jíst tyhle němé tváře, dávají přednost právě jim - protože nejsou tolik cítit jako ryba. Jsou to dobré ryby, chutné, obsahují spoustu živin důležitých pro naše tělo. Jsou také drahé - a o to víc mně těší takové testy, které připravuje redaktorka Hana Večerková pro MFD. Lidé pak budou vědět, že některý prodejce lososa vám nabízí rybu nevalné kvality - ovšem za vysokou cenu. 

 

Osobně nemám lososa moc v lásce, protože je na můj vkus velmi tučný. Ale dá se to řešit. Například, když se pozorně podíváte jak silné jsou bílé proužky na plátcích masa, hned poznáte jak je losos macatý: Čím jsou tlustší, tím méně se v sádkách losos pohyboval a má více tuku. Když jsou - naopak - tenké jako vlásek - pak je to můj favorit! Nezapomeňte - až budete kupovat lososa vnímejte i přes plastový obal strukturu masa, jeho blátivost či pevnost a nenechte se ovlivňovat pouze cenou. Nejdražší není vždy nejlepší!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English