VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Malá Strana
2015-01-24, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

minulý týden jsem si udělal malou procházku po restauracích kolem Pražského hradu. Zajímalo mne, kolik stojí jídlo a pití v bezprostřední blízkosti naší nejslavnější památky, symbolu našich králů, panovníků a prezidentů. A věřte, že jsem byl docela příjemně překvapen. Restauranty, kavárny a hospůdky nabízely svorně vcelku přijatelná meníčka. 

 

Jenom tak namátkou, poblíž Loretánského a Hradčanského náměstí si můžete dát - grilované vepřové koleno s americkým bramborem za 220 Korun nebo 7 Euro. Půllitr piva za 69 Korun, tedy za 2 Eura. Nevěřil jsem vlastním očím a tak jsem bloumal po Hradčanech dál a narazil jsem na Gulášovou polévku podávanou v pecnu chleba za pouhých 99 korun, tedy nějaká 3 Eura. 

 

Nedokážu si představit, že bych se za tak levný peníz mohl najíst třeba pod Eiffelovkou nebo vedle římského Colosea. To jsou z mého pohledu srovnatelné prestižní lokality.

 

Grog, čaj nebo horkou čokoláda - pouhé 1 Euro. Nejdražším jídlem asi bylo celé menu: špenátová polévka a kuřecí stejk s hranolkama - to vše za pouhých 260 korun! A pak ke mně dokonce vyběhla servírka z proslulého domu U dvou slunců v Nerudovce, abych prý zaskočil na jelení ragú za 176 korun. Mluvila na mne německy. Nečekám sice v těchto podnicích příliš vysokou gastronomii, ale to by bylo v podobných, turisticky atraktivních místech, velmi naivní.

 

Naše Praha je celosvětově přitažlivým cílem. Jsme v oblibě. A navíc, jsme velmi laciní. Když posoudím, jaké ceny musí turista platit za dopravu, ubytování a stravu třeba v Londýně, New Yorku, Paříži či Barceloně - je to u nás pořád téměř "za hubičku"!

 

Turistů je však v těchto dnech poskrovnu, protože není sezóna a je zima. A tak hospůdky lákají každého kolemjdoucího výhodnými cenami i přitažlivými pokrmy. Já vám vřele doporučuji - navštivte třeba Hradčany nebo jiné historické památky. Podniky budou v létě zas plné zahraničních turistů a nezbude jediná volná židle. Teď je vhodný čas pro nás - domácí gastronauty!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English