VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Mám si slimáky připravit na česneku, nebo raději s majoránkou?
2013-08-18, Text: Pavel Maurer
Prakticky celé léto řeším ukrutný kulinářský problém. Mám ty slizké plže a šneky vyhubit, nebo sníst? Před pár dny jsem po nočním dešti vyšel ráno na svou malou zahrádku a s hrůzou kolem sebe v trávě opět našel asi 50 světle hnědých plžů. Mnozí z vás je určitě moc dobře znáte!

Velmi blízce a nedobrovolně se s těmito nenasytnými škůdci zná váš vypiplaný salát, mrkvička, okurky a vlastně cokoli, protože oni sežerou skutečně všechno. Když mají příležitost, žerou se i navzájem. Jsou kanibalové.

Soused mi včera ukazoval, jak jednoho plžíka přejelo auto a ostatní soukmenovci se s chutí vrhli na jeho zbytky. Silnice byla za chvíli úplně čistá. Pravdou však zůstává, že zeleninové záhonky mají ze všeho nejraději.

Návody na hubení slimáků, hlemýžďů, šneků nebo plžů si můžete najít na internetu. Jsou jich stovky! Drastické i humánní způsoby. Ale co já, podstatou duše ochránce přírody? Jak mám s touto invazí bojovat? Pokud si chci zachovat tvář milovníka dobrého jídla, mám si je připravit na česneku, po Burgundsku, nebo jen tak s majoránkou a máslem?

V našich krajích se konzumují především hlemýždi. Ty si občas dávám na Štědrý den dopoledne, abych se po postil. Jsou k tomu určení a chovaní na farmách. Na mé zahradě se však vyskytují hlavně ti světle hnědí, kteří trochu vypadají jako malé psí hovínko, takzvaní plzáci španělští. Jsou všude a nepředstavitelně rychle se množí! Ty jsem zatím na žádném jídelním lístku neviděl.

Pořád nevím, jakou formu boje zvolit. Naposledy jsem nasbíral plný květináč plžů i hlemýžďů, přikryl je těžkým poklopem a ještě zatížil lopatkou. Než jsem se poradil se sousedem, co s nimi, tak nějakou strašlivou energií rozrazili vězení a už zase lezli po celé zahradě. Sice hlemýždím tempem, ale stejně dost rychle na to, abych je pochytal znovu!

Tentokrát jsem to bral jako znamení shůry, a tak jsem je nechal plazit se dál, ale slibuji vám, že se poradím s nějakým zkušeným šéfkuchařem, který rád experimentuje, jestli by se přece jen i ti nejhnusnější a nejžravější slimáci dali nějak smysluplně gastronomicky a chutně využít. Alespoň by byli v závěru svého života trochu užiteční.

Omlouvám se za dnešní, poněkud slizké téma a přeji vám krásný víkend. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English