VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Máme málo číšníků
2014-07-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

řeknu vám, sehnat pořádného číšníka - to je unikátní úkol. Nedávno jsem v Karlových Varech hovořil s majitelkou jedné vynikající restaurace a hotelu. Byla celkem zoufalá. Snaží se prý už dva měsíce najít nového číšníka pro svůj podnik. Ale marně!

 

Kdyby šlo o zaplivanou putyku v bůhvíjakém zapadákově, dokážu si představit, že práce v silně zakouřeném, hlučném a nekulturním prostředí není pro mladého nadějného pikolíka žádnou perspektivou. Ale představte si spolu se mnou tuto reálnou situaci: Nejmenovaný restaurant patří již mnoho let k nejvyhlášenějším ve městě. Je spojen s krásným lázeňským hotýlkem, je čistý, vzdušný. Podnik je rodinný, takže na place se setkáváte jako číšník s majiteli, kterým záleží na dobré atmosféře a všeobecné spokojenosti hostů i personálu. Chodí sem zajímavá domácí i mezinárodní klientela, která dává slušná dýžka. Já jsem zde dokonce před lety potkal Roberta de Niro! A vida - nemůžou sehnat nového člena personálu již několik měsíců.

 

Pár jich prý přišlo, ale buď se nelíbili majitelům a nebo naopak číšníci sami nejevili zájem o tuto místo. To mi nejde na rozum. To je jako byste fotbalistovi nabídli hrát extraligu a on raději pokukoval po nějakém okresním přeboru. V čem je tedy zakopaný pes? Jak to, že dobře zavedený a slavný podnik těžce hledá číšníka?

 

Vsadil bych se, že jedna věc mnohé adepty může odrazovat - totiž, že v takovém prestižním podniku se nemůžou moc poflakovat a majitel, který má kuchyň, restauraci i hotel pod neustálou kontrolou - to se mnoha adeptům nemusí vůbec zamlouvat. Místo, aby si řekli: "No to je skvělé, já se zase něco přiučím od těch, co dělají svou práci nejlépe… a navíc, když budu pilný, vydělám i slušné peníze! Jenže - mnoho číšníků tuhle skvělou nabídku asi vyhodnocuje zcela opačně." Je jim tu až moc vidět pod ruce, nemůžou lelkovat a taky je poměrně těžké si sem tam něco ulít bokem. To jde mnohem snadněji v provozovnách, které majitel osobně nehlídá. Tady budou jen dřít a k penězům se dostanu, bohužel, pouze vlastní prací…

 

Nouze o dobré číšníky, to je známá věc, ale že by v tomto oboru nikdo neměl ambice? Nechtějí se potkávat a pracovat s těmi nejlepšími? To je velká škoda. Vždyť přece všichni víme jak je nám v restauraci dobře, když je obsluha příjemná, bystrá a hlavně stálá. Člověk hned utratí víc a rád se zase vrátí.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

 

Pavel Maurer, grand-restaurant.cz

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English