VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Menu Karla IV.
2016-08-27, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před 700 sty lety se narodil Karel IV. Celá kulturní Evropa zavzpomínala co vše římský císař a český král udělal, postavil a ovlivnil. Zazněla jména jako Karlův most, Karlštějn a Karlova univerzita, Karlovy Vary a státnická rozhodnutí, vzdělanost a tak dále. Mně samozřejmě velice zajímá co našemu nejslavnějšímu králi chutnalo k jídlu a k pití!

 

Hodně cestoval a protože byl vychován multikulturně, jeho královská strava byla ovlivněna tehdejší francouzskou a italskou kuchyní. Podle dochovaných materiálů měl rád bílý chléb, různá masová ragú, a jakožto milovník lovu - samozřejmě zvěřinu. Prý měl také rád bobry, veverky a vrány, ale já této historce moc nevěřím… myslím, že tohle se podobná spíše jídelníčku prosté chudiny, která brala za vděk vším, co bylo k mání. 

Raději vám představím část menu Karla IV. z jeho cesty do Francie,..poslechněte si co měl na stole 5. ledna roku 1378:

 

Oběd:

  • první chod - polévka na německý způsob s mandlemi, zajíc na černo, malé paštiky, hovězí maso
  • druhý chod - pečeně na více způsobů, žlutá omáčka, čerstvé mandlové mléko, norské pirožky (jakési placky plněné masem, sýry a ovocem) a lombardské koláče
  • mezichod - kančí ocásek
  • třetí chod- růžová polévka, housata a tuční kapouni se žampiony a drůbeží omáčkou, pšeničná kaše s vejci a zvěřina
  • mezichod - slepice do zlatova vypečené, zelené a žluté omáčky, masové knedlíčky

 

K večeři pak měl král na stole:

  • jako první chod - slabý vývar z kančího masa, bílou polévlu s vejci, ragú z králíka a říční house, omáčku v misce z chlebové kůrky
  • druhý chod byla - pečeně na více způsobů, pečivo s masovou náplní z králíků a tučných kapounů, tvarované drobné pečivo, mořský okoun s bílou a zelenou omáčkou
  • třetí chod - zelené a žluté palačinky, sladké koláče a drobné pečivo, jemná zelená omáčka, housátka v kořeněné omáčce tzv. šalše
  • jako dezert byly podávány ořechy, slazené hrušky a zelená jablka, pamlsky a pokroutky

 

O žádných pečených vránách tu není ani zmínka! Pokud byste chtěli poznat, co se jedlo v době Karla IV., tak Český národní tým kuchařů a cukrářů jezdí už celé léto po naší vlasti a dává ochutnat středověké meníčko. Když budete mít štěstí, i vy si můžete něco zobnout! 

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English