VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Minipivovary
2017-03-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

podle současných nejčerstvějších zpráv se v našem malém Česku nachází asi 400 pivovarů a z toho tohoto čísla je 350 minipivovarů. Co to vlastně je za kategorii ten mini? Je to, že někdo si vaří pivo doma v garáži a pak dá občas ochutnat pár přátelům? To asi už nebude minipivovar, ale spíše mikropivovar, to je pivo určené v podstatě pro soukromou spotřebu.

 

Minipivovar - to je dnes už seriózní kategoie, se kterou musí počítat i ta největší slavná piva, protože minipivovary jim pomalu ale jistě "lezou do zelí". Zatím sice malo, ale přece jen nějakou miniaturní konkurenci vytvářejí. Ne snad, že by velká piva nějak obchodně ohrožovaly. Spíše bych řekl, že je ohrožují intelektuálně, morálně a koncepčně. Pivní odborníci dokonce tvrdí, že právě minipivovarníci jsou ti hlavní, kdo určují trendy do budoucna, kdo prošlapávají nové cesty, testují neznámá piva a zkoumají dosud neobjevené chutě našich pivařů!

 

Minipivovary jsou totiž rychlé, laciné a pružně dokáží reagovat na touhy spotřebitelů. Jejich průzkum pivařských přání a nálad není drahý a když vymyslí nějaké nové pivo - tak se často nejen u nás, ale na celém světě stává, že velké kolosy pak tento nápad rádi následují.

 

Pokud jste, vážení posluchači, alespoň trochu dobrodruzi, určitě jste ochutnali pivo třešňové, velikonoční zelené, pivo kopřivové, jantarové či ořechové. Vedle klasického české pivního konzumenta, který je velmi konzervativní ve svých chutích - a to jak v jídle, tak i v pití, tvoří se tu nastupující generace experimentátorů, kteří milují neustálé změny. A těm hrají minipivovary krásně do noty!

 

Zlínský švec, malešický ležák nebo Důlní permon! To jsou trendy dnešní doby. Piva neprobádaná a dosud neochutnaná. Ernest Hemingway, když ve svém životě dosáhl úplně všeho, řekl, že jej už baví pouze "ochutnávat nová jídla a nové nápoje". Já myslím, že je to moc dobrý bonmot od nositele Nobelovy ceny za literaturu!

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English