VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Mluvení u jídla
2018-11-03, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pozoroval jsem jednoho chlapíka jak je sám v restauraci: sedí proti oknu a pozorně, soustředěně - jí. A hned vedle něj klábosily dvě ženy v nejlepších letech a také jedli, jenže přitom spolu pořád mluvili. Co myslíte? Je správné debatovat při jídle a nebo se raději soustředit? Je lepší jít na oběd sám a být jen já a moje jídlo a nebo to pojmout jako společenskou záležitost a konverzovat? Kdo ví? Každopádně - já osobně - při jídle preferuji svůj klid, ale někdy si zase rád užívám příjemnou společnost. Co ovšem nesnáším, je řešení nějakých zásadních problémů, nebo, když jsme během jídla na někoho zlí, sprostí, neurvalí… jídlo v té chvíli přestane existovat a u stolu probíhá tichá válka.. no a můj žaludek se může zbláznit! Bolí, zpěčuje se a trápí mne pak celou noc. On mne totiž vychovává, abych si konečně zapamatoval, že při jídle se nemají řešit žádné negativní věci!
No a proto vám teď nabízím ideální večeři: Při předkrmu si jen tak lehce popovídejte o svých posledních zážitcích, při polévce nenuceně proberte rodinné záležitosti, jako, že, kdo je zdráv a komu je třeba s něčím pomoci, můžete si i maličko postesknout, ale nezacházel bych do velkých podrobností. S hlavním chodem bych to nechal na situaci, ale doporučuji se soustředit spíše na spokojené mručení či občasné lehoučké mlasknutí. Komentáře by se měly točit kolem kvality masa, zda je dost propečené, co omáčka?, zda je v harmonii? a možná bychom si mohli dopřát sklenku vína. Když už se pak řeč vzdálí od jídla, tak jediné přípustné téma je: Jak nám to tráví? Co máme rádi k pití,?nebo jaké preferujeme snídaně?
Nakonec přichází káva a dezert - tak pokud jsme si celé stolování prozatím užívali, tak si to hlavně nyní nesmíme pokazit! Je třeba vybrat dezert, který vhodně završuje vše, co jsme do té chvíle snědli. Pokud to byla kachna na sladko tak raději jen hořkou kávu, ale pokud jídlo bylo masnější pak spíše citronový sorbet než smetanovou zmrzlinu a nebo lehký dortík. Já mám nejraději jako dezert - jednu jedinou malou pralinku z hořké čokolády, může mít nějaký skrytý poklad uvnitř, ale hlavně jde o to opravdovou čokoládu a pak černou kávu. Tu ovšem zvládnu jen přes den, večer nikdy. Místo kávy je po večeři lepší digestiv a nebo úplně nejlepší - je pěší procházka alespoň půl kilometru - to se vám potom bude hezky spát!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English