VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Moravskoslezský
2015-04-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

před pár dny jsem bloumal po Moravskoslezském kraji. Asi tušíte, co jsem tam dělal? Jedl, pil a ochutnával místní specialitky. Pro ty z vás, kteří nejste silní v zeměpisu - upřesňuji, že v tomto nádherném území na severu Moravy se nacházejí města - jako třeba Bruntál, Opava, Ostrava, Fulnek, Frýdek-Místek a Český Těšín. Zelenají se tam též jedny z nejzdravějších lesů v naší zemi - Beskydy a Jeseníky. 

 

Mě však při této cestě ani moc nezajímala příroda, natož historické památky, muzea či hlubinné doly. Já prahnul pouze po tom "Jak šmakuje Moravskoslezsko". Tenhle projekt totiž už několik let podporuje restauratéry, kteří mají na jídelním lístku typické lokální speciality.

 

Havířská kulajda, jehněčí s dušeným šťovíkem, králičí maso na slivovici, svojski placek. Za čtyři roky bylo nasbíráno a publikováno bezmála 350 regionálních receptů. Kouzlo spočívá v tom, že místní hejtmanství spolupracuje s restauracemi, které se rozhodly vařit lokálně! A tak - zaplať pánbůh - můžete v horských chatách a na dědinách dostat vedle typických moravských delikates - jakými jsou pečený losos, pizza Havaj či špagety bolognese - také - konečně jídlo, které patří skutečně do tohoto kraje. Jídlo, které svou skladbou odpovídá našemu naturelu a území a využívá domácích surovin.

 

A tak jsem měl třeba možnost napít se piva Valašský vojvoda, o jehož jménu rozhodla anketa místních občanů. Nebo ochutnat pravé Štramberské uši, které dokonce získaly Chráněné zeměpisné označení v Evropské unii. Navštívil jsem několik podniků, které sice přiznávají, že hosté si žádají především hranolky, smažák a svíčkovou. Ale oni hrdě vaří své majstrštiky, které ctí danou lokalitu. Sladké i slané knedlíky si dělají sami, využívají okolních farmářů a mnozí téměř vypustili dodávky polotovarů. Tak takhle mi to tu šmakovalo dobře!  

 

Každý region v naší zemi má právo i možnost vytvářet si svou identitu, stejně jako ji má třeba italské Toskánsko, francouzská Provence či rakouské Wachau. Záleží jen na naši hrdosti a umění nabídnout se světu.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English