VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Moravskoslezský kraj
2018-07-28, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

regiony naší krásné, malé země nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat do Moravskoslezského kraje. Pro mne jsou to kromě jídla nádherné zdravé hory a lesy Jeseníky a Beskydy. Jsou plné borůvek, ostružin a hub. Jednou jsem putoval na Rejvízu k Mechovému jezírku a v lese jsem viděl tolik hub jako nikdy v životě. Už jsme měl plné tričko, košili i kalhoty a pak jsem to vzdal. Byla to největší smaženice mého života. Protože se nacházíme poblíž polských hranic znají všude kooem silnou polévku zvanou bigos někdo říká i bigoš, Poláci ji považují za svou národní specialitu, ale ve Slezsku nabídnou Slezský bigos plný zelí, masa, bůčku, klobásy někdy i švestkových křížal a majoránky… prostě podle toho, ve které oblasti na něj natrefíte. Je to silné jídlo vhodné spíše do zimy než do horkých letních dnů, ale je typické.
Ke značkovým pokrmům můžeme řadit Ostravskou klobásu, Těšínskou kotletu, Štramberské uši z perníkového těsta, specialitu, která se pyšní “Zeměpisným označením původu” podle EU, dále tu máme Katovické růrky nebo Havířskou fazolačku. Útlá několikadílná publikace “Jak šmakuje Moravskoslezsko”, vydaná hejtmanstvím, uvádí mezi desítkami unikátních lokálních i lidových receptů též  - polévku s lidovým názvem: Chlastačka, tedy po našem - jakýsi vyprošťovák ze zelí a vepřových kostí. V tomto kraji údajně potřebný a oblíbený artikl! Můžete tu namátkou ochutnat králičí stehna na slivovici a ve Slezsku je mezi staršími ročníky známá - chlebjanka - silná polévka využívající zbytků z kuchyně: Smažený starý chleba, slanina, cibule, sádlo, česnek, mrkev. To jsou vesnické specialitky v místech, kde mají lidé hlouběji do kapsy. Hodí se ale každému z nás a navíc jsou tyhle staré recepty často velmi chutné, byť využívají filosofie - “co dům dá?”
Na různých farmách během pěších či cyklistických túr můžete otestovat ručně vyráběné ovčí sýry z nepasterovaného mléka i domácí máslo.  
No, a pokud zavítáte třeba ke slovenských hranicím Moravskoslezského kraje, připravte si svoje chuťové pohárky na halušky, strapačky a bryndzu…Místní ovce, kozy, krávy, ale i vlci nerespektují žádné hranice! Je jim úplně fuk, jestli na ně mluvíte lašsky, těšínsky nebo slovensky - všechny totiž zajímá jediná věc - hlavně, aby bylo něco k jídlu!
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English