VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Mozzarella
2017-01-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

už jste si určitě zvykli na to, že téměř ve všech supermarketech vám nabízejí oblíbený italský sýr - mozzarellu. Přesněji řečeno - různé její variace. Bývá třeba - jako třešničky, uzená, podlouhlá, šišatá, ponořená v syrovátce, solené vodě i vakuově balená. Malá i velká. Na vlastní oči jsem jednou viděl, když dva nefalšovaní neapolitáni holýma rukama uhnětli a svázali mozzarellovou pletýnku o délce jednoho metru!

 

Mozzarella není populární jen v Itálii či u nás, ale, dá se říci, že je to celosvětový fenomém. Podle předpovědí gastronomických expertů - bude tento jemný pařený sýr letošní rok na seznamu nejvyhledávanějších surovin, jež mají v oblibě prestižní šéfkuchaři!

 

Co to ale vlastně je - ta porcelánově bílá, měkká a oblíbená mozzarella? A která je vlastně ta pravá? A která je spíše - trochu levá? 

Pravá "mozzarella di buffala" pochází z oblasti italské Kampánie nebo Lazia a je vyrobena pouze z mléka vodních bůvolů. Bůvolí samice produkují méně mléka než obyčejné krávy, zato s vyšším obsahem tuku a bílkovin. Proto je také vzácnější a dražší. Tuhle pravou mozzarellu si můžete koupit i u nás. Hledejte na obalu písmena D.O.P. , což je potvrzení originálnosti místa vzniku a musí na ní být také nápis "buffalo" se dvěma "F", což jsou právě ti bůvoli. Je skvělá, ale počítejte s tím, že si trochu připlatíte! 

 

V běžném denním provozu si však tento sýr většina z nás kupuje vyrobený z normálního kravského mléka, nikoli bůvolího. Je lacinější! Tato mozzarella bývá označena "fior di latte" nebo jiným způsobem, ale nikdy už nesmí být prezentována - jako bůvolí. Není vůbec špatná, i když velkoprůmyslové zpracování oblíbených malých kuliček - mě osobně moc neokouzluje. 

 

Pokud si chcete udělat slavný salát - caprese, kupte si nějakou pořádnou mozzarellu a nejezte ji chladnou rovnou z ledničky, ale nechte ji dosáhnout pokojové teploty. Je skvělá s rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a případně několika kapkami balzamikového octa. Ale mezi námi - dobrá, čerstvá mozzarella se dá jíst úplně samotná a je skutečně božským pokrmem. Zavřete oči a zakousněte se do její hedvábné kůžičky - je to chuťový orgasmus na druhou, který bychom si občas měli dopřát i v zimních měsících! 

 

Hezký leden vám přeji a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English