VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Na ceně nezáleží. I drahé restaurace můžou prosperovat
2014-04-27, Text: Pavel Maurer
Před rokem vyšla dramatická statistická zpráva společnosti Czech Credit Bureau, která sleduje firemní bankroty. Píše se v ní, že denně u nás zkrachují dvě restaurace! A prý bude ještě hůř! Já na to zase říkám, že podle mých záznamů se mi každou chvíli hlásí nějaký nově vybudovaný podnik. Hospůdky, restaurace a bary v některých regionech naší malé vlasti rostou jako houby po dešti.

Tak jak to vlastně je? Že by na místo zkrachovalého podniku, přišel někdo nový, dostal lepší podmínky, nižší nájem a jede se dál? Nebo je to jenom přirozený proces kapitalismu v plenkách?

Jaký je pravý důvod krachu restaurací? Majitelé si stýskají, že obvyklou příčinou je nedostatek hostů. Ti, kteří chodili pravidelně na večeři, dnes přijdou jen na pivo, dají si dva kousky a jdou domů na televizi a na lacinějšího lahváče ze supermarketu.

Podle výzkumu prý chodí do restaurací přes 35 % hostů méně často než v roce 2011. A ti, kteří zůstali věrní a neomezili své návštěvy, přece jen začali více kontrolovat svoji peněženku. Pijí malá piva, objednávají si levnější víno a „panákují“ čím dál méně.

Je však spousta restaurací, které jsou docela drahé a prosperují výborně! Celý problém je v tom, že nezáleží na ceně. Jde o to, zda má restaurace dobrý koncept, zda vnímá, co si přeje její cílová skupina zákazníků, a zda dokáže tyto tužby vycítit a jít jim v ústrety.

Někteří odborníci tvrdí, že movitější lidé chodí do restaurací stále víc, ale pozorně si vybírají kam. Chtějí kvalitu, milou obsluhu a pěknou atmosféru. Za to jsou ochotni si připlatit. Restaurace či hospůdky „obyčejnější“ musí také myslet na to, jak potěšit zákazníky.

A věřte, že to není jen sleva za každou cenu, ale třeba kreativní jídelní lístek, změna pivního dodavatele nebo živá hudba v podání nezaměstnaného muzikanta. Restaurace nekrachuje proto, že ztrácí hosty, ale proto, že nemá nápad, jak si je udržet.  

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Dobré jídlo je jako dobrý sex – čím více se vám ho dostává, tím více si ho žádáte.
Gael Greenová
Top
English