VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Na obsluhu v restauraci nikdy nespěchejte!
2019-07-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

jedna z nejmilejších a nejpřátelštějších vět, kterou můžete potěšit číšníka, kuchaře a nebo vůbec obsluhu v restauracích je, když jim s úsměvem při objednávce sdělíte: “Až to bude, tak to bude. Nemám žádný spěch!” Ve většině případů mám ověřeno, že jídlo dostanu velmi rychle, často mnohem rychleji než kdybych na ně kvaltoval. Je to jako se vším: Když nejvíce pospícháte, nic se vám nedaří, všechny autobusy, vlaky a letadla vám ufrnknou před nosem, no a v restauraci samozřejmě nevytvoříte vůbec žádnou přátelskou atmosféru. Pivo dostanete se spadlou pěnou, jídlo později než obvykle a někdy úplně jiné než jste si objednali. Spěch u jídla není dobrý. No a když budete teď o prázdninách cestovat po naší krásné zemi a nebo někde v zahraničí, tak všichni přece dobře víme, že pravidla se mění spolu s nadmořskou výškou a počtem slunečných dnů. Všude vládne jiný tempo-rytmus. A čím jedete do většího tepla, tím je vše pomalejší. Vřele vám nedoporučuji, abyste třeba v Andalusii, na Sicílii, v Chorvatsku nebo v Africe zkoušeli spěchat na obsluhující personál! Jejich přirozeně volné tempo se okamžitě mnohonásobně zpomalí. Nenápadně uberou plyn, abyste si tu svoji bezstarostnou dovolenou a nesmyslný spěch na tzatziky či rychlou rybu na rožni ještě více užili. Že vy jste zvyklí na jiné tempo? To jim je v jejich zemi úplně jedno. A nemusíme kvůli příkladům jezdit na jiný kontinent. Stačí, když věčně ulítaný Pražák, přijede na dovolenou k jihočeským rybníkům nebo do Beskyd, tak hned cítí, že zde tikají úplně jiné hodiny. No a když je navíc horko, tak se spěchat vůbec nesmí! Doporučuji proto ctít místní rytmus života, respektovat, že třeba v Řecku a na moravské Hané se nespěchá,…že místní obyvatelé po staletí vědí jak nakládat se svým časem podle počasí, podnebí i nátury. Jak jim to budeme narušovat, vznikne zbytečný stres pro ně i pro nás. No, když vám konečně naservírují ty svoje skvělé lokální delikatesy, opět nepospíchejte a věnujte se stolování tak je v kraji zvykem. Když jedí pozdě večer nebo třeba celé odpoledne, zkuste si to stejně jako oni. A když je pak třeba odpoledne velké horko, tak si po dlouhém, ovšem lehkém obědě zdříměte stejně jako oni a v žádném případě - hlavně při jídle - nikam nespěchejte.

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English