VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Najít ten správný a kvalitní chléb není vůbec jednoduché!
2019-04-21, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

moje sousedka Jiřinka je výborná kuchařka. Dnes už je zasloužilá důchodkyně, ale dlouhá léta vařila ve školní jídelně. Umí všechno, určitě má už napečeného velikonočního beránka, přichystaná vejce pro koledníky a nádivku s kopřivami. Sousedka Jiřinka je šetrná a tak mne dost udivilo, když mi nedávno ráno sdělila, že si jde koupit chleba do naší večerky. “No já vím, Pavle, že je tam všechno drahé”, pravila důchodkyně, “ale pro chleba si tam vždyck ráday zajdu i za ty větší peníze. Chutná mi a navíc vydrží v dobré kondici celý týden.” Tak to je, pro mne, vážení posluchači, slovo do pranice. Protože vím, že všechny ostatní potraviny Jiřinka, stejně jako tisíce lidí v jejím věku, s jejími zkušenostmi a jejím důchodem nakupuje tak, že hledá slevy, vybírá velmi pečlivě co ano a co ne, neplýtvají, amjí čas si to rozmyslet. Prostě, názor Jiřinky je pro mne velmi důležitý, protože ona nemá důvod mluvit do větru. Ona moc dobře ví, jaký chleba je ten správný! Všichni přece dobře víme, jak nekvalitní chleba je nám často nabízen, spíše podbízen, jak se vkrádá do našich tašek pod různými marketingovými fintami, nepřesným či zavádějícím označením. Na první zběžný pohled sice vypadá dobře, je ověnčen různými stuhami a popiskami jak je úžasný, ale za dva dny nám ve špajzce  začne plesnivět, drobí se, prostě je to chléb na jednorázové použití. A nebo raději ne! Jiřinka má vlastní cibuli, papriky, česnek a brambory na zahradě, kterou opečovává její manžel a ona mu zase na oplátku vyhledává ten nejlepší chleba v krátkém rádiusu naší čtvrti. No, řekněte sami, kvalitní kváskový chléb s dobrým máslem, posypaný čerstvou pažitkou - co by člověk chtěl od života víc? Minule mi jeden spřátelený moravský vinař přivezl objednané víno a jako překvapení - čerstvě upečený bochník až z Bořetic! Ať si Pražáci k našemu vínku zakousnou také pořádný chléb. To byla paráda! Dobrý chleba je nutný a ten špatný bychom prostě kupovali neměli. Tím dáme výrobcům najevo, aby přehodnotili svoje receptury. Chleba je přece - dar boží - a tak k němu máme mít náležitou úctu.

A proto mi nezbývá v tento významný den připomenout svatá slova: “Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny…”

 

Hezký velikonoční čas a prosím vás - pokud to půjde:  "nejezte, nepijte, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English