VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nakrmte svou střevní mikroflóru. Nabízíme pár tipů na správnou výživu!
2019-06-29, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

obecně platí, že čím víc bakterií máme ve svých střevech, tím nižší je pravděpodobnost, že budeme nemocní. Takže - abych tento vědecký fakt vyjádřil nějak lidově - bakterie žijící v našem trávícím ústrojí jsou pro nás velmi prospěšná miniaturní zvířátka! Bez nich by jsme tady asi vůbec nebyli! Díky vysoké hygieně, antibiotikům a vůbec západnímu způsobu života, máme ovšem, bohužel, ve svých střevech bakterií méně než třeba přírodní národy. Tam, kde je hygiena na nule, tak ti, co to přežijí, jsou proti nám zdravější a odolnější. Mají v sobě totiž mnohem více bakterií a bakteriálních druhů, které se počítají na stovky tisíc, a ty jim pomáhají lépe přežít. Takže takové ty “babiččiny prostopravdy”, že když se malé dítě na trávníku vrtá v lecčem a pak si cucá prsty, tak babi vždycky říkala, že ho nemáme pořád umývat a desinfikovat, ať si samo vytváří protilátky a posiluje imunitnu. Holt, selský rozum. Mě pochopitelně, vzhledem k mé práci, velmi zajímá, jak je na tom můj vlastní zažívací sytém. A představte si, že v mém těle bylo nedávno vyzkoumáno, že mám ve své střevní mikroflóře 935 různým bakteriálních druhů a poddruhů, které se podílejí na mých metabolických a imunologických pochodech. Průměrně bych však měl mít spíše 1000 těchto mikroorganismů. Podle zmíněného výzkumu sice nejsem prozatím úplně na odpis, ani nemusím hned kolabovat, ale přece jen bych se měl ve svém stravování více soustředit na určité druhy jídla a surovin. Také bych si měl sehnat nějaké probiotické bakterie a vylepšit svoje laktobacily. Já se tedy cítím dobře a myslím, že se stravuji kvalitně. Snažím se jíst ryby, ovoce a zeleninu, vyhýbám se zbytečným cukrům, uzeninám a předpřipravené potraviny jsou pro mne téměř tabu. Mám vyrovnaný pitný režim a snažím se nepřejídat. No a vidíte, stejně mi v těle chybí spousta důležitých bakterií! Také jsem zjistil, že mám jíst více petrželky, kopru, špenátu a bazalky. Můžu jíst vlastně úplně všechno, což také dělám, ale teď budu navíc myslet na ten svůj mikrobiom, na všechny ty bacily a bakterie a jiné mikroorganismy, které vlastně nejsou nebezpečné, jak jsem se mylně domníval, ale které nás naopak chrání. Až si tedy namažu příště chleba máslem a posypu čerstvou pažitkou, budu soustředěně myslet na stovky tisíc svých bakterií, aby se jim to víc líbilo a taky si trochu pošmákly na té mojí zdravé výživě!

 

Hezký víkend a prosím vás:  "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Divné je, když si dáte kapra namodro a dostanete po něm žloutenku.
Vlasta Burian
Top
English