VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Náš lokální hrdina je nejzdravější. Jenom trochu zavání
2013-05-12, Text: Pavel Maurer
Před týdnem se objevila v médiích nenápadná zpráva, že v anglickém městečku Stilton demonstrují občané s heslem Vraťte nám náš sýr! U nás není příliš známý, tak vám musím vysvětlit, že když se ve Velké Británii řekne stilton, je to stejné, jako když u nás žádáte sýr zvaný niva, v Itálii gorgonzolu nebo ve Francii krále modrých sýrů, tedy roquefort. Jde o sýr, který poznáte na první pohled podle modrozeleného plísňového žilkování.

Proč se však kvůli té vynikající lahůdce v Anglii protestuje? Právě proto, jak se jmenuje. Protože jde o takzvané chráněné zeměpisné označení, tedy místo, po kterém byla tato dobrůtka pojmenovaná.

Městečko Stilton totiž z různých historických důvodů propůjčilo své jméno jednomu z nejslavnějších anglických sýrů. Stejně jako před stovkami let nenápadná francouzská vesnice Roquefort, holandské městečko Edam nebo italská města Parma, Reggio Emilia a Modena, která pomohla ke chráněnému jménu slavného parmazánu Parmigiano-Reggiano. Žádný jiný se totiž nesmí podle zákona takto jmenovat.

Proč se producenti potravin tak úporně brání? Je jasné, že peníze jsou až na prvním místě, jak rád zdůrazňoval jeden z našich prezidentů. Jsou tu ovšem neméně důležité důvody gastronomické a výrobní. Lokalita zásadně ovlivňuje kvalitu surovin. V případě sýrů záleží nejen na umění zpracovatelů a utajovaném technologickém postupu, ale především na kvalitě mléka a mléko na tom, co kozy, krávy nebo ovce spásají.

Jedna z nejkrásnějších vět jistého alpského producenta byla, že není ochoten vyrábět více sýra, protože by musel přikoupit krávy a těm by už nestačily jeho louky a bylinky, co spásají. Došlo by logicky ke snížení kvality mléka i sýrů. Lokalita je podstatná, a proto je chráněná zákonem.

I my máme svého lokálního sýrového hrdinu – pravé olomoucké tvarůžky. Nejsou sice z Olomouce, ale z nedalekých Loštic, důležité však je, že získaly chráněné zeměpisné označení Evropské unie. A zdůrazňuji, že o toto prestižní privilegium naše syrečky dlouho bojovaly s Rakouskem a Německem. Buďme na ně hrdí a věřme, že se Olomouc a Loštice nedostanou do sporu o jméno jako modrý sýr Stilton.

A ještě důležitá zpráva pro ženy! Tvarůžky jsou pravděpodobně jedním z nejzdravějších sýrů na světě. Mají totiž téměř nulový obsah tuku. Tak jim odpusťte, že když jsou správně uzrálé, malinko zavání.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English