VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Naučte se vybírat exotické ryby!
2013-06-15, Text: Pavel Maurer
Žijeme ve vnitrozemí. Proto je třeba být vždy ostražitý. Především u mořských potvůrek!

Když vám v nějaké restauraci nabízejí exotickou rybu, která je nápadně levná, je to podezřelé! A když je v jídelníčku napsáno „čerstvé ryby“, zeptejte se číšníka, zda tím myslí zachlazené, nebo zmražené. Věřte, že odpověď nebývá vždy zcela jednoznačná.

Dalším pravidlem může také být, že rybí speciality napsány rukou na vývěsním menu jako denní nebo sezónní nabídka vzbuzují důvěru, že budou čerstvé. Také je někdy rozumné si nechat rybu přinést ukázat až ke stolu a chvíli ji zkoumat.

Dívejte se rybě do očí, zda nejsou kalné, žábry by měly být rudé, ne šedé. A když do ryby píchnete prstem, mělo by se maso pružně vrátit zpátky. Jak tam zůstane důlek, pryč od této ryby! No a konečně – váš čich také leccos napoví!

Mořské ryby se z hlediska ceny a chuti dělí na tři základní kategorie:
  • Ryby chované v mořských sádkách jsou většinou tučnější, protože mají méně pohybu, jsou více cítit tzv. rybinou, jsou nejlacinější a konzumují se nejvíce.
  • Ryby chytané do obřích sítí jsou už chutnější, mají pevnější maso a jsou zhruba třikrát dražší než „sádkové“.
  • Nejdražší ryby lovíme na háček, tedy divoce. Moc jich na naše talíře „nedoplave“ a jsou téměř pětkrát cennější než ryby ze sádek. Jsou také pochopitelně nejkvalitnější.
 
Pro srovnání: ryba ze sádek za tisíc korun stojí v případě ulovení na háček pět tisíc korun, byť jde o stejný druh. Když je ovšem zkušeně upravena na talíři, pak chuťový rozdíl pozná jen velký znalec. Takže upřímně řečeno – je to velká rybí loterie!

Typický český gurmán však ryby nemá rád. Kaprem pohrdá a mořských se bojí. Když už, tak si přeje, aby nechutnaly jako ryby, ale raději jako kus smaženého masa, aby neměly příliš kostí a aby nebyly drahé. Promiňte, ale já takové ryby neznám a rozhodně je doporučovat nebudu.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English