VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nechci pracovat v restauraci!
2016-10-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem tu hovořil na téma, že se velmi těžko shání pracovní síly do pohostinství. Zvláště nedostatkovým zbožím jsou číšníci a kuchaři. Úplně nejužším profilem pak jsou kuchaři, kteří umí vařit a číšníci, kteří vědí něco o své profesi. Prostě  - nejsou lidi!

 

Jedná se evidentně o palčivý problém, protože tento příspěvek mnozí z vás velmi emotivně vyjadřovali své názory, souhlasili i nesouhlasili s tím, co jsem řekl. Z dovolením odcituji alespoň některé z nich. Například jedna žena píše: "Nedá mi nezareagovat na váš poslední dovětek - "nechtějí pracovat". Abych řekla pravdu, ani se jim nedivím. Pracovat za minimální mzdu 16 hodin denně, se 14 dny dovolené v roce, zbytek peněz dostat neofiko a ani tak to žádný zázrak není. Já bych se tam taky nehrnula! Za takových podmínek vydrží v hostincích jen brigádníci a ti, sotva se zaučí, utíkají zas jinam. Zákoník práce v českém pohostinství neplatí!!!, tak se nedivme. Na hotelovkách končí hodně lidí a s ideály nastupují do vytoužené práce a v praxi narazí na takovouhle otročinu!!!" 

 

Další stížnost na toto téma: "Ano nechtějí pracovat a nedivím se...pokud bych si měl znova vybrat, tak tohle už ne..jsem totiž kuchař! Za tu dobu co jsem v oboru, jsem neměl dovolenou, nemocenská a nemoc je sprosté slovo, ...úraz rovná se finanční kolaps ..žádné svátky, nic...výjimek je jako šafránu….Nevyplacené mzdy, výsměch a arogance ....pracovat min 12 hodin i daleko více...a když už dostáváte peníze včas je to bráno jako bonus ...dovolená se neproplácí. Pokud by moje dcera uvažovala o jakékoliv činnosti v oboru gastronomie, tak ji snad radši zlomím všechny končetiny. Budu dřít ať může studovat ..hlavně ne pohostinství."

 

A cituji dalšího: "Když chce kuchař na dovolenou, musí se domluvit s parťákem z druhé směny, aby to vzal za něj, a že mu to při nejbližší příležitosti vrátí. Takže hodiny za hodiny. Sečteno a podtrženo: dovolená se nekoná, prostě si to napracujete. Sedm dní v týdnu, od rána do večera. Pracovní doba začíná kolem sedmé či osmé úklidem restaurace a končívá kolem půlnoci úklidem kuchyně." 

 

Práce v restauraci znamená, že potkáváte rozladěné hosty, musíte zvládat stres v kuchyni i na place. Všichni chtějí jíst hned jak přijdou a najedou! Práce v gastronomii znamená, že večery netrávíte s rodinou, že několik let nevíte co je to Štědrý den, natož Silvestr. Rozhodně si netroufám tvrdit, že číšníci a kuchaři to mají horší než havíři, ale to, že v restauracích pořád hledají personál rozhodně není náhoda!

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English