VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nechci pracovat v restauraci!
2016-10-16, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem tu hovořil na téma, že se velmi těžko shání pracovní síly do pohostinství. Zvláště nedostatkovým zbožím jsou číšníci a kuchaři. Úplně nejužším profilem pak jsou kuchaři, kteří umí vařit a číšníci, kteří vědí něco o své profesi. Prostě  - nejsou lidi!

 

Jedná se evidentně o palčivý problém, protože tento příspěvek mnozí z vás velmi emotivně vyjadřovali své názory, souhlasili i nesouhlasili s tím, co jsem řekl. Z dovolením odcituji alespoň některé z nich. Například jedna žena píše: "Nedá mi nezareagovat na váš poslední dovětek - "nechtějí pracovat". Abych řekla pravdu, ani se jim nedivím. Pracovat za minimální mzdu 16 hodin denně, se 14 dny dovolené v roce, zbytek peněz dostat neofiko a ani tak to žádný zázrak není. Já bych se tam taky nehrnula! Za takových podmínek vydrží v hostincích jen brigádníci a ti, sotva se zaučí, utíkají zas jinam. Zákoník práce v českém pohostinství neplatí!!!, tak se nedivme. Na hotelovkách končí hodně lidí a s ideály nastupují do vytoužené práce a v praxi narazí na takovouhle otročinu!!!" 

 

Další stížnost na toto téma: "Ano nechtějí pracovat a nedivím se...pokud bych si měl znova vybrat, tak tohle už ne..jsem totiž kuchař! Za tu dobu co jsem v oboru, jsem neměl dovolenou, nemocenská a nemoc je sprosté slovo, ...úraz rovná se finanční kolaps ..žádné svátky, nic...výjimek je jako šafránu….Nevyplacené mzdy, výsměch a arogance ....pracovat min 12 hodin i daleko více...a když už dostáváte peníze včas je to bráno jako bonus ...dovolená se neproplácí. Pokud by moje dcera uvažovala o jakékoliv činnosti v oboru gastronomie, tak ji snad radši zlomím všechny končetiny. Budu dřít ať může studovat ..hlavně ne pohostinství."

 

A cituji dalšího: "Když chce kuchař na dovolenou, musí se domluvit s parťákem z druhé směny, aby to vzal za něj, a že mu to při nejbližší příležitosti vrátí. Takže hodiny za hodiny. Sečteno a podtrženo: dovolená se nekoná, prostě si to napracujete. Sedm dní v týdnu, od rána do večera. Pracovní doba začíná kolem sedmé či osmé úklidem restaurace a končívá kolem půlnoci úklidem kuchyně." 

 

Práce v restauraci znamená, že potkáváte rozladěné hosty, musíte zvládat stres v kuchyni i na place. Všichni chtějí jíst hned jak přijdou a najedou! Práce v gastronomii znamená, že večery netrávíte s rodinou, že několik let nevíte co je to Štědrý den, natož Silvestr. Rozhodně si netroufám tvrdit, že číšníci a kuchaři to mají horší než havíři, ale to, že v restauracích pořád hledají personál rozhodně není náhoda!

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English