VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nejbláznivější
2015-05-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

často se mě ptáte, že když dělám do toho jídla, tak jaké mám nejbláznivější či nejúlítlejší zážitky? Je jich docela dost. Jednou jsem byl v Chicagu na večeři v italské restauraci jménem "Scoozi". Byla postavena ve starém zrezavělém hangáru a když jste dojedli večeři, přišel číšník a všechny talíře, sklenice a zbytky jídel shrnul na hromadu a celý takto naplněný papírový ubrus vzal za čtyři rohy přehodil si jej přes rameno - a bylo uklizeno. Pak okamžitě nastoupil jiný pikolík a na čistý dřevěný stůl rozvinul dlouhou širokou roli a začínalo se servírovat nanovo. Ubrusy byly z pevného žlutého papíru. Co se dělo s těmi příbory, špinavými talířky a sklenkami - to fakt nevím. Pevně doufám, že někdo vzadu za kuchyní vše rozebral a umyl, aby se dalo toto grandiózní debarasové divadlo znovu opakovat. Fakt je, že si po 20 letech si z Chicaga nepamatuji prakticky nic, kromě této bláznivé restaurace. Bylo tu asi 200 míst a lidé zde čekali celý den ve frontě na stůl. Představení bylo ovšem lepší než jídlo!

 

Určitě také nezapomenu na jeden tajemný neapolský podnik. Nemá jméno ani oficiální vchod. V jedné úzké uličce sedí na židli dřímající stařík, kterého minete, za ním rozhrnete korálkové záclony a přímo z ulice vstoupíte do nevzhledné chodby s vykachlíčkovanu jídelnou. Prosté židle, umakartové stolky. Obsluhuje vás lehce retardovaný chlapec a v miniaturní kuchyňce se točí dvě matróny dosti při těle. Obsluha vám z hlavy nabídne 3 jídla a 2 předkrmy. Žádný jídelní lístek tu nemají. Bez ptaní před vás postaví víno a vodu, aniž by se zajímali, zda chcete bílé či červené. Prostě to rozhodnou za vás. A nemýlí se. Jídlo je domácí, ryby čerstvé z nedalekého tržiště, těstoviny ráno připravené. Prostředí pět mínus, obsluha trochu podivná, ale jídlo - mistrovství světa!

 

Nejbláznivější nebo nejzvláštnější restaurace jsou totiž ty, které to o osobě ani moc neroztrubují. Ony prostě jsou, člověk je buď miluje a nebo nesnáší. Důležité je - rozhodnout se, zda vás na restauracích víc přitahuje představení, show, interiér a nebo pouze skvělá gastronomie? Oboje dohromady se totiž ve vysoké kvalitě potkává jen málokdy!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde, ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Pospěš si s prací, nikoli s jídlem.
Čínské přísloví
Top
English