VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nejlepší hospoda
2016-10-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

žebříčky nejlepších restaurací na světě - to je moje velká vášeň. Baví mne sledovat jak se odborný i laický svět často diametrálně liší ve svém vnímání - co je vlastně to nejlepší. A jindy se zase až nápadně všichni shodují. Pravdou zůstává, že ty opravdu nejlepší restaurace na naší planetě jsou většinou velmi luxusní a velmi drahé. Jejich vnitřní interiér je dokonalý, architekti se tu určitě vyřádili. A i když některé podniky vypadají skromně, řekl bych, téměř až minimalisticky, vždy je cítit nějaký záměr, vnitřní souvislosti, promyšlenou logiku. Nic není náhoda. Plápolající krb tesaný v bílém mramoru, romantický výhled na rozkvetlou louku, vůně bylinek, bimbající hodiny, designové účesy personálu, nevtíravá hudba linoucí se tiše kdovíodkud a neviditelní číšníci, kteří se u vašeho stolu zjeví kdykoli na to jen pomyslíte a plní vaše přání, ještě než je stačíte vyslovit. Samotné pokrmy pak mají mnohdy těžko vyslovitelná jména, zcela nečekané kombinace chutí a originální ingredience. 

 

Jste tu okouzleni prakticky vším - a tak to má být. Nejlepší restaurace na světě musí mít vždy něco, co jste ještě nezažili. Konečně, za ty peníze, co tam necháte, si zasloužíte nejen úžasné jídlo, ale i více či méně atraktivní show, která se odehrává na talíři i kolem vás. Nejlepší kuchaři, cukráři a číšníci a sommeliéři musí přece být tak trochu umělci a nejen běžní hospodští. Tak je to ve všem. Tak jako existují malíři průměrní, pak jsou tu patlalové a jsou tu tvůrci, před kterými zůstává rozum stát. Nemusí se vám líbit kubismus v podání Pabla Picassa, ale určitě mu neupřete, že má talent. A tak podobně to vidím i s nejlépe hodnocenými restauracemi světa. Dám si raději svíčkovou na smetaně - namísto molekulárně upravené sépie osmažené v arganovém oleji, plněné teplým kokosovým mlékem,… raději zůstanu při zemi. Ovšem přesto bychom mi všichni měli ctít, že tu existuje kuchaři, kteří se snaží experimentovat a posouvat vývoj gastronomie kupředu. 

 

Spousta jídel vznikla náhodou a spousta určitě díky promyšleným krokům osvícených kuchařů. Dejme jim tedy šanci, ať nás dále okouzlují svými novými dosud nepoznanými pokrmy, které, jak řekl guru světové gastronomie Brillant-Savarin: "...jsou pro lidstvo mnohdy důležitější než objevení nové planety" 

 

Hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English