VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nejlepší na světě
2016-07-30, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

tak se mi minulý týden konečně podařilo navštívit - nejlepší restauraci na naší planetě. Věřte mi, že získat stůl v podniku, který je mezinárodní porotou zařazen mezi světové jedničky, tak to je opravdový horor! Loni se mi to vůbec nepodařilo a letos trvalo tři měsíce než zatelefonovali, že jim někdo zrušil rezervaci a tak jsme se, díky náhodě, dostali do pořadí.

 

Ani pořádně nevím, jak začít, protože jsem plný dojmů - a člověk vlastně těžko popisuje něco, co nemám prakticky žádnou chybu. Vezmu to tedy od jídelního lístku. V nejlepší restauraci na světě máte pouze 2 možnosti - menší nebo větší degustační menu. Vybrali jsme samozřejmě to větší o 14ti malých chodech. To jsme ovšem netušili, že jako pozornost podniku je tu zvykem - ještě před vaším prvním objednaným chodem - že automaticky přinesou 12 malých rafinovaných předkrmů, jednohubek neboli - amuse bouche.

 

Kdyby se mne někdo zeptal, co mi ze všech těch - dohromady 26 chodů - nejvíc chutnalo, nedokážu férově odpovědět. Fakt je, že každý degustační kousek je malým uměleckým dílem. Má přesně určené ingredience z nejkvalitnějších surovin, je harmonicky vyvážený, není v něm ničeho méně ani více, vypadá jako krásný šperk nebo obraz a mnohdy vám personál musí trochu poradit, jak jej vlastně máte jíst či uchopit. Ochutnáte langustu s čokoládou a kokosem, přinesou vám na stůl malou bonsai ověšenou jedlými olivami, jako pozdrav molekulární kuchyně, zakousnete úhoře, tresku, jehněčí, krevety, humry a houby, kterou rostou jen na jediném místě na světě, na jazyku se vám rozplynou třešně marinované v perleti, a tak dále! Je to prostě gejzír chutí a mistrovských kulinárních nápadů.

 

Restaurace má ještě jedno kouzlo, jako z pohádky. Vedou ji - tři bratři - jménem Roca, jejichž křestní jména začínají na "J", což se v katalánštině čte jako "dž": Joan je šéfkuchař, Josep je na place a hlavní sommeliér a Jordi se stará o sladkou kuchyni. Podnik se jmenuje - jak jinak - El Celler de Can Roca (v překladu - Vinný Sklep domu Rocových). A oběd tu trvá 4 až 5 hodin. A nakonec vám ještě přiznám, že restaurant není nejlepší na světě. Letos jsou až druzí. Ale minulé dva roky, byli španělští bratři Rocové první a dlouhodobě patří k deseti nejlepším restauracím světa, mezi kterými se rozdíly dají měřit asi jen na milimetry.

 

Všechno je tu dokonalé, chutné, neokázalé a v určitých detailech překvapivé. Zajímá vás kolik to stálo? Hm, Ani se neptejte! Ale stálo to za to! A myslím, že pokud někoho z vás opravdu zajímá jídlo a pití, měli byste si odříci jednu dovolenou nebo novou televizi a něco podobného alespoň jedinkrát za život vyzkoušet!

 

Tak hezký víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English