VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nenechte se nachytat! Číšník by neměl být patolízal
2013-12-21, Text: Pavel Maurer
 V jedné nejmenované luxusní restauraci, kde výborně vaří, mají arogantní sommelierku. Nemůžu ji vystát! Jenže ono se tam dobře jí. A tato sommelierka dokáže vždy neomylně doporučit správné víno.

Nikdy není trapně servilní a nesnaží se mě omámit sladkými řečičkami, že mám pravdu a mnou vybrané pokrmy jsou skvělá volba, a všemi číšnickými fintami, jak si podmanit hosta. Podkuřují vám, lehce se před vámi ponižují. Ať řeknete cokoli, ocení tento devótní personálszužaslým výrazem ve tváři vaši prozřetelnost, inteligenci a správnou volbu.

Nenechte se, prosím, nachytat na vějičku. Číšník, který nepředstírá, že se do vás v první vteřině zamiloval, ale je pevný ve svých názorech, a to někdy i proti vaší vůli, je vynikající stratég. Ano, chci se cítit jako král, chci mít pravdu, jsem přece platící host, ale současně mě baví rovnocenný partner, ne patolízal. Pokud obsluhující personál skutečně něco umí, nemá zapotřebí se vtírat.

V zahraničí se personál chová různě. Ve Spojených státech jsou číšníci tak milí, přátelští a familiérní, až se člověk obává, aby mu před obědem nezačali umývat záda a fénovat vlasy! Důvodem je dýško, na němž jsou zde životně závislí.

V Asii je personál spíše nenápadný, tichý, téměř jej nevidíte, ale na stole je vždy vše, co tam má být. Francie se vyznačuje perfektní gastronomií a katastrofální obsluhou! Téměř v 90 % je pomalá, otrávená a nikdy nic neví. Číšníci jsou občas tak znudění, že mám nutkání je začít obsluhovat sám.

Česká národní povaha rozhodně nepatří mezi velmistry v servisu. Je jen málo restaurací, kde je personál vzdělaný, zapálený a kde je vidět, že i majitelé mají zájem jej vychovávat a motivovat.

Většinou platí: čím větší město, tím unavenější a neochotnější servis. Když jde ovšem o spropitné, jsou hned všichni v akci.

Proto vám posílám dvě malá doporučení. Řekněte číšníkovi hned po příchodu do restaurace, že když sebou bude mrskat a vše proběhne v pořádku, dostane solidní spropitné.

A druhá rada? Nenechte se zmást, když náhodou narazíte na obsluhu, která má vlastní názor a umí si jej obhájit. Nebude vám sice pochlebovat, jaký jste gastronomický génius, ale určitě vám dobře poradí s jídlem i pitím.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English