VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nenechte se nachytat na unavenou mřenku!
2014-05-03, Text: Pavel Maurer
Včera jsem potkal jednoho zkušeného prodejce mořských ryb. Radil mi, ať si dám pozor a investuji dost času do výběru ryby, abych si vše pořádně rozmyslel.

Stará ryba není dobrá ryba. Je totiž nebezpečná pro naše bříško. Prodavač mi to říkal velmi odpovědně, protože sám ryby prodává už přes 10 let. Viděl jsem jej, jak skvěle vykosťoval metrového lososa, jak bravurně otevíral ústřice bez ochranných drátěných rukavic a jak dokáže humrovi zakroutit krkem.

Díval se na mě smutnýma rybíma očima a říkal mi, ať jsem stále ve střehu. Na našem vnitrozemském trhu dnes můžeme koupit spoustu mořských ryb, třeba pražmu, rejnoka, mořského ďasa, platýse, tresku, žraloka nebo tuňáka, ale jsme daleko od moře, a tak je třeba pečlivě vybírat.

Někteří prodejci ryb vám bez mrknutí oka předhodí značně unavenou mřenku za horentní sumu a ani se přitom nezačervenají. Vy to většinou nepoznáte nebo vám je pak třeba špatně. Jenže všichni dobře víme, že snědené jídlo se velmi těžko reklamuje.
 
Dám vám několik rad, jak se nenechat napálit při nákupu ryby:
  1. Nesmí mít kalné oči.
  2. Pokud jsou žábry spíše šedé než rudě červené, mějte se na pozoru!
  3. Tělo ryby by mělo být pružné, plné, s jasnou texturou. Jakmile se začne propadat a působí rozměkle, neberte ji!
  4. Dobrá ryba nesmí nikdy smrdět rybinou, ale vonět rybou! V těchto dvou čichových vjemech je zásadní
  5. Věřte svým smyslům. Důležitý je čich, hmat a zrak. Sluch vám u němých ryb příliš nepomůže.
  6. Držte se instinktu.
 
A úplně nejdůležitější je najít si svého zaručeného dodavatele a prodavače ryb. Pokud bude vědět, že máte o ryby zájem a budete od něj pravidelně odebírat, je dost jisté, že vás nikdy nezklame. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English