VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Než umřeme
2015-10-10, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

dříve než opustíte tento svět, zbývá několik věcí, které musíte bezpodmínečně udělat, ochutnat nebo zažít. Samozřejmě, pokud se opravdu cítíte jako milovníci dobrého jídla a pití. Jestli ano, připravte se, že oběti budou velké! Před několika lety zveřejnil jistý britský časopis seznam 50ti naprostých nezbytností, které „musí“ prožít každý opravdový gurmán. A já jsem jej, z dovolením, malinko rozšířil.

 

Tak poslouchejte pozorně - vaší povinností je například alespoň jednou v životě okusit pověstný Sacherův dort v klasické vídeňské kavárně. Dále byste měli upéci vlastní chleba, oškubat a vykuchat kuře a také osobně navštívit některou z nejslavnějších restaurací na světě. Pro jistotu připomínám, že dlouhodobě nejlépe hodnocené podniky na naší planetě se nachází ve Španělsku, v Itálii, Dánsku, v Peru, New Yorku, v Brazílii, Velké Británii a v Japonsku. Ptáte se, jak to, že v mém výčtu chybí tradiční kolébka nejproslulejšího kulinářství - Francie? Oni ten fofr poslední dobou nějak nestíhají!

 

Ale pojďme dále k výčtu zásadních úkolů pro skutečné foodie, tedy pro lidi, zabývající se vším kolem jídla. Měli byste se také jednou potopit a vlastnoručně vylovit mořského ježka a pak jej na pláži sníst syrového, hm můžete případně trochu zakápnut limetkou. Potom samozřejmě ochutnat některé z nejslavnějších světových vín - třeba Petrus nebo Barolo. Ke splnění úkolu patří také aspoň jednou jedinkrát povečeřet s nějakým slavným šéfkuchařem. Správný fanda gastronomie by se měl prý alespoň jednou v životě pomilovat v noci na některém významném vinohradu - nejspíš někde v Bordeaux nebo v Mikulově. Milovník jídla by také měl ochutnat asijskou exotiku - mladé živé úhoře nebo něco z rozsáhlého hmyzího menu. V oblasti mléčných výrobků by skalní gurmán měl sníst proslulý sardský sýr - cazu marzu - který je záměrně infikovaný živými až osmimilimetrovými larvami sýrorodky drobné. Nefalšovaný gourmet musí také okoštovat proslulé japonské hovězí maso z plemene - wagyu. Říká se, že tenhle skot je masírován vodním proudem, před porážkou je několik měsíců napájen pivem a červeným vínem a při večeřii mu pouštějí Mozarta, aby se tomuto aristokratickému dobytku lépe usínalo. 

 

Myslím, že je toho ještě hodně, co by měl skalní gastronaut ochutnat, ale já bych rozhodně nezapomněl na švestkové knedlíky, maminčinu koprovku, rajskou a domácí tlačenku s octem a cibulí. Je tolik věcí na světě, co bychom potřebovali stihnout "než to s náma" - jak zpívá Jarek Nohavica - "definitivně sekne"!  Musíme proto uvážlivě vybírat pouze to nejlepší, neboť všechno určitě za jediný život nestíháme!

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte blbě, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English