VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Občas si dopřejte něco nezdravého, ale ukrutně dobrého
2013-06-30, Text: Pavel Maurer
Onehdy jsem v jednom lahůdkářství dostal neodolatelnou chuť na půlku vařeného vajíčka v plastové misce, co je pod ním trocha bramborového salátu, nahoře pak kornoutek salámu nebo šunky, majonéza, sterilovaná okurka a snítka petrželky. Z nutričního hlediska nebezpečný kalorický a chuťový „maglajz“. A z hlediska lidského? Úplně mi cvakaly zuby, jak jsem po něm toužil! To víte, chuťová paměť se nezapře.

Dnes se této gastronomické bombě říká Henri vejce, ale já si ji pamatuji pod názvem ruské vejce. Prodavačka, když jsem ji o tu lahůdku mlsně požádal starým názvem, se spiklenecky usmála, protože věděla, po čem prahnu, a dodala: „Myslíte bývalé spřátelené vajíčko?“ A tak jsem si jej dal s chutí „na stojáka“ a začal vzpomínat na nezdravé dobroty, co jsou dodnes všude k mání.

Třeba na buřt na grilu, který jsme si cpali do pusy za studentských let u stánků na Václaváku o půl třetí ráno. Zajímavé je, že tam bylo vždy otevřeno a že nám po karcinogenních zázracích nikdy nebylo zle.

Dnes tu v několika barevně osvětlených luxusních stáncích nabízejí prodavačky s ukrajinským přízvukem přesušené párečky a klobásy s horami nakládaného zelí, kečupu a hořčice. Když se ptám na původ surovin, za nic na světě mi nechtějí rozumět a odpovídat.

„Na stojáka“ jsme také jezdili přes celou Prahu do Vaňhovy rybárny v pasáži Jalta. Za 2,80 Kčs jsme si dali hranolky s tatarkou a olizovali se až za ušima. Kdo měl víc peněz, mohl si v socialistickém rybím fast foodu vybrat z několika druhů ryb, jiker, mlíčí nebo grundlí. Vše bylo hodně čerstvé a hodně smažené. V té době však šlo o gastronomické mistrovství světa!

Také jahodový mléčný koktejl v bývalém bufetu Koruna, to je ten nádherný dům na konci Václaváku, byl pro nás úplný gurmánský svátek. Tehdy toho bylo málo. Třeba hranolky šlo ochutnat jen na dvou místech v celé Praze, a tak jsme si jich víc vážili.

V současnosti můžete na Václavském náměstí ochutnat asi 25 světových kuchyní a exotických gastronomií. Musím vás však varovat. Méně někdy znamená více, ať už jde o ruské vejce, čínské nudle, korejské kimči nebo argentinský steak.

Hlavně vždy pečlivě sledujte kvalitu. Když se vám něco nelíbí, raději jídlo vraťte! A občas si rozhodně dopřejte něco nezdravého, ale ukrutně dobrého.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English