VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Osobní
2017-11-26, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

 

V jedné malé pekárničce - kavárničce v centru Prahy je na černé tabuli bílou křídou ručně napsáno, jak to tam všechno chodí. Cituji:
Jak se dostane “študák, znalec, poctivec nebo třeba švihák” na váš stůl??? - pro vaše vysvětlení, vážení posluchači - to jsou názvy některých místních lahůdek. A teď následuje vysvětlení: Ještě za tmy pečivo upeče Zdenička. Než vychladne, připraví si pomazánky. Ljuba nachystá zeleninu, opláchne saláty. Pak nastává hotový koncert: Řežeme, mažeme, vážíme, plníme, aranžujeme, skládáme, vezeme a vykládáme…S úsměvem vám je pak po celý den předávají: Martina (její smích slyšíte i za rohem), Zita (ještě chvilku a vlasy bude mít delší než Lucina), Danča (Blonďatá hlava, ale ne blonďato v hlavě), Janča (zkušený nováček), a Lucka (která to má celé na svědomí).
Tenhle nenápadný a vybavením celkem dost úsporný a jednoduchý podnik se nachází, jak už zmínil, v samém centru Prahy a řekl bych, že každý den musí svádět s okolní konkurencí boj o zákazníka. Blízko kolem nich je hned několik dalších kaváren, pekáren či lahůdkových občerstvení, jež jsou vzdáleny maximálně 2 minuty chůze. Nabízejí velmi podobný sortiment, třeba obložené housky, dorty, pečivo sladké i slané, croissanty, kávu a tak., navíc vypadají většinou velmi trendově a je vidět, že investor nemusel šetřit na interiéru ani prostoru. Něco jim však chybí. V angličtině se tomu říká “the human touch”, česky bych to přeložil jako dotek člověka, osobní přístup, ale klidně i - srdce na dlani. Neprověřoval jsem sice v tomto milém podniku chemické složení místních povidlových buchet, ani jsem nedělal rozbor konzervantů, ale mně tady v té - téměř - rodinné atmosféře chutná vždycky líp než v luxusně vybaveném mezinárodním řetězci. Ten bývá v mnoha směrech dokonalý, i chutný, jeho personál prošel sofistikovaným výcvikem, ale často mu chybí právě ten něžný “dotyk” opravdové, nenatrénované a nefalšované reality.

 

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English