VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Otrava
2018-10-07, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem prodělal ošklivou otravu rybou! Věřte mi, že si vždy dávám velký pozor do jakého podniku vstoupím a co si objednám. Snažím se z obsluhy získat informace, zda jsou ryby mražené či chlazené, když je to možné, nechám si rybu i přinést, abych se jí mohl podívat zpříma do očí. K jídlu vždy čichám, prostě jednoduše řečeno - jsem až extrémně opatrný. A stejně mne nakonec ten záludný “rybí jed” dostal na kolena. Můj kamarád, slovutný gastroenterolog, doktor Václavka, mi potvrdil, že někdy stačí jen pár gramů, třeba jenom malá část masa, které není v pořádku - a jste v bryndě! Takové ty pochybnosti: Jak je nemožné, když sedělo pět lidí u stolu, všichni stejné jídlo, nikomu nic není, a zrovna vy jste se přiotrávil - jsou liché. Ano, opravdu se stává, že právě jen jeden smolař nafasuje “černého Petra”! A tak já jsem minulý týden jedl spolu se svou dcerou stejné jídlo a jí nebylo nic, zatímco já jsem se v noci chystal - napsát závěť. Jako by mi v břiše vyrostlo ještě jedno břicho! Nemohl jsem skoro chodit a uvnitř jsem “hicoval” jak papiňák! Vidíte, já vám tu v těchto glosách každý týden - už 5 let - kážu rady jak nejíst blbě a nakonec jsem do toho spadnul sám! Jídlo vonělo, restaurace byla krásná, prosklenou kuchyní bylo možno pozorovat kuchaře při práci. Žádné varovné indicie. A stejně malér! Až se vám tohle někdy přihodí, což vám určitě nikomu nepřeji, nezapomeňte na staré dobré černé uhlí - to je nejlepší desinfekční prostředek! Pan doktor Bolíto doporučuje jej rozkvedlat ve vlažné vodě a vypít tu černou tekutinu několikrát denně. Co se týká ostražitosti vůči špatně připravenému jídlu, řekněme si upřímně, že je to nekonečný boj, který musíme podstupovat každodenně.  Ať už se jedná o nákup surovin nebo o samotnou konzumaci v nějaké restauraci - je třeba být neustále ve střehu! A jedna poznámka nakonec - gastronomická velmoc - Francie má dvě téměř identická slova pro rybu a jed. Ryba se řekne Poason (poisson) a jed se vyslovuje (poazon) posion. Zkrátka, když si ve francouzštině objednáte rybu a místo jednoho písmenka “s” vyslovíte “z”, říkáte si ne o rybu, ale o jed. Asi to není náhoda, že zrovna Francouzi, proslulí milovníci dobrého jídla - varují už výslovností, že mezi rybou a jedem může být tak minimální rozdíl - jen jednoho písmene!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Apetit je hlad v luxusním vydání.
Anita Danielová
Top
English